SASTANCI

Kim Jong-un: Srce mi bije kao ludo, osjećam da pišem novu historiju dvije Koreje i donosim mir

AFP

Avaz.ba

27.4.2018

Osjećam se kao da ispaljujem signal na startnoj liniji u trenutku pisanja nove historije (dvije Koreje) u odnosima Sjevera i Juga, mira i prosperiteta - kazao je sjevernokorejski lider Kim Jong-un južnokorejskom predsjedniku Mun Džae-inu kada su sjeli za pregovarački sto.

Kim je prvi put je prešao granicu i stigao u Južnu Koreju. Mun Džae-in ga je pohvalio zbog "veoma hrabre odluke" da dođe na Jug na historijski sastanak dvije Koreje.

Kim je po prelasku granice u demilitariziranoj zoni izjavio da mu srce "sve vrijeme udara kao ludo".

Prethodno su se dvojica lidera rukovala i osmjehnula jedan drugom, da bi zatim Kim gestom pokazao Munu da naprave nekoliko koraka i vrate se preko granične linije na teritorij Sjeverne Koreje, a onda su, držeći se za ruke, prešli natrag u Južnu Koreju.

U pratnji lidera Sjeverne Koreje, osim njegove mlađe sestre Kim Jo Džong, bio je još samo bivši šef obavještajne službe te zemlje Kim Jong Čol, glavni Kimov kadar zadužen za odnose s Južnom Korejom.

Pregovarački sto napravljen je tako da tačno 2.018 milimetara razdvaja dvojicu lidera tokom razgovora iza zatvorenih vrata.

Mun je odgovorio da ima visoka očekivanja da će oni uspjeti postići dogovor koji će biti "veliki poklon cjelokupnom korejskom narodu i svakoj miroljubivoj osobi na svijetu".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.