GLOBUS

EU traži oslobađanje privedenih demonstranata u Rusiji

AFP

Blic.rs

6.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Evropska unija ocijenila je da privođenje demonstranata u Rusiji predstavlja ugrožavanje osnovnih sloboda i pozvala ruske vlasti da odmah oslobode pritvorene.

- Privođenje više od hiljadu demonstranata i nasilje ruskih vlasti prema njima širom zemlje danas ugrožava osnovne slobode izražavanja i okupljanja u Ruskoj Federaciji - navela je u saopćenju portparol EU Maja Kocijančič.


EU navodi da su ta osnovna prava zagarantirana ruskim ustavom i da očekuje da njihovo poštovanje.

- Čak iako neki od demonstranata nisu imali dozvolu za lokaciju gdje su se okupili, to ne može da opravda brutalnost policije i masovna hapšenja - navodi se u saopćenju.

Evropska unija, kako se dodaje, očekuje od ruskih vlasti da potpuno poštuju međunarodne obaveze Rusije, uključujući one u Vijeću Evrope i OEBS, da poštuje ta prava i bez odlaganja oslobodi mirne demonstrante i novinare.

Ruska policija zadržala je u pritvoru oko 1.600 ljudi širom zemlje tokom protesta protiv predsjednika Vladmira Putina, koji se održavaju uoči njegove inauguracije 7. maja, a među uhapšenima je i organizator protesta i lider opozicije Aleksej Navaljni, prenijele su zapadne novinske agencije.

Agencije su prenijele i da je Navaljni uhapšen tako što su ga držali za noge i ruke, kao i da je policija pendrecima rastjerivala učesnike protesta koji su uzvikivali "Putin je lopov" i "Rusija će biti slobodna".

Kako su navele, protesti su održani pod sloganom "On nije naš car" na Puškinovom trgu u centru Moskve, ali i u drugim gradovima Rusije, Kliningradu, Sankt Peterburgu.

Sa druge strane, agencija Tass prenijela je da je uhapšeno oko 300 osoba na zabranjenom skupu u prijestonici Rusije.

- Oko 300 osoba je uhapšeno zbog kršenja javnog reda u centru Moskve - saopćila je moskovska policija.

Kako su naveli, na skupu je učestvovalo oko 1.500 osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.