GLOBUS

Zaev: Rješenje za ime Makedonije da bude prihvatljivo svim narodima

Blic.rs

1.6.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uvjerenje da će moguće rješenje za ime Makedonije biti ono koje bude prihvatljivo za sve etničke zajednice u zemlji. 

- Nisam se konsultirao sa svima, ali ako se postigne rješenje za ime, ono će biti prihvatljivo za sve etničke zajednice - rekao je Zaev odgovarajući na pitanja u parlamentu, prenosi Blic.rs.

On je rekao da su detalji veoma značajni u procesu pregovora, ali tako da Makedonija dostigne svoje strateške ciljeve, a to su poziv za članstvo u NATO i datum početka pregovora sa EU o pristupanju, prenosi MIA.

- Rješenje za ime će to omogućiti. Rješenje za ime eliminisat će sve prepreke za poziv u NATO. Zato pokušavam da budem oprezan, da podijelim informacije ako je moguće, čak i sa manjim opozicionim strankama, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, jer vjerujem da ova pitanja zahtijevaju nacionalni konsenzus - rekao je Zaev.

On je naveo da je DUI u potpunosti obaviještena o toku razgovora, ali i da SDSM takođe među svojim članovima ima Albance koji su dio parlamenta.

- I ja i ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov želimo da sporazum bude prihvatljiv svim nacionalnim zajednicama, mi dijelimo istu domovinu, svi smo rođeni i živimo ovdje - rekao je Zaev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.