TURSKA

Lider glavne turske opozicione stranke Kemal Kilidždarolu kažnjen za klevetu predsjednika Erdoana

Instagram

Srna

18.7.2018

Lider glavne turske opozicione stranke Kemal Kilidždarolu (Kemal Kılıçdaroğlu) kažnjen je danas novčano zbog kleveta na račun turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i njegove porodice u vezi s međunarodnim transferima novca.

Erdoan je odbacio navode Kilidždarolua, predsjedavajućeg Republikanske narodne partije, rekavši u novembru prošle godine da njegova porodica nije poslala nikakav novac u inozemstvo.

Erdoan je rekao da će odvesti Kilidždarolua na sud i da će on "platiti cijenu" za klevete.

Kilidždaroluu je naređeno tada da plati odštetu Erdoanu u nekoliko sudskih slučajeva, ali je danas sud odredio da mora platiti 75.000 dolara predsjedniku i njegovim najbližim, što je do sada najveća suma za klevetu.

U odvojenom slučaju vlasti su pokrenule istragu nakon što je Kilidždarolu postavio crtani film na društvenim mrežama, u kome je lice Erdoana nacrtano na nekoliko životinja uz naslov "Zemlja Tajipa".

Uvreda predsjednika države u Turskoj je krivično djelo koje se kažnjava sa do četiri godine zatvora. Erdoanovi advokati podnijeli su više od 1.800 tužbi za klevetu.

Grupe za ljudska prava kažu da je turska vlast postala netolerantnija prema glasovima opozicije od neuspjelog vojnog udara u julu 2016. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.