REAKCIJE

Američki ministar odbrane Džim Matis: Rusija mora platiti za svoje agresivno ponašanje

AFP

Agencije

21.7.2018

Američke sankcije protiv zemalja koje kupuju rusko naoružanje moraju imati izuzetke kako neke zemlje ne bi definitivno prigrlile Rusiju, izjavio je u petak američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis).

- Rusija mora platiti za svoje agresivno i destabilizirajuće ponašanje te za svoje nezakonito zauzimanje Ukrajine - ocijenio je Matis u saopćenju.

- Iako je uvođenje sankcija nužno i zasluženo zbog njihovog zlonamjernog ponašanja, važno je dati državnom sekretaru mogućnost da odstupi od zakona Caatsa - dodao je on.

Američki kongres usvojio je 2017. zakon koji su podržali republikanci i demokrati kako bi kaznio Rusiju zbog ponašanja u Ukrajini i umiješanosti u američke predsjedničke izbore. Taj zakon nazvan Caatsa (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act) nameće ekonomske sankcije protiv svakog entiteta ili zemlje koji sklapaju ugovore o naoružanju s ruskim komapnijama.

Zakon je nevoljko proglasio američki predsjednik Donald Tramp (Trump), koji se nada konkretiziranju svog izbornog obećanja o približavanju s Rusijom Vladimira Putina.

Taj zakon i dalje je predmet rasprava zbog bojazni da bi sankcije, posebno protiv azijskih saveznika SAD kao što je Indija, mogle ugroziti odnose koje Vašington već godinama pokušava ojačati.

Izuzeci od tog zakona dopustili bi da određene zemlje "grade bliže sigurnosne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama", postupno smanjujući ovisnost o ruskoj vojnoj opremi, rekao je Matis.

Prema riječima ministra odbrane, pitanje je želi li Vašington ojačati "partnerstva u ključnim regijama ili ih ostaviti bez izbora tako da se okrenu Rusiji".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.