OGROMAN NOVAC

Više od tri milijarde KM godišnje se troši na teroriste

Nigerijski talibani, poznatiji kao Boko haram, navodi Interpol, finansiraju se od nezakonitih poreza

Arhiv

Avaz.ba

8.10.2018

Ukupan budžet sedam glavnih ekstremističkih grupa širom svijeta iznosi između jedne i 1,4 milijarde dolara (više od tri milijarde KM) godišnje.

Prema najnovijim podacima Interpola, samo u prošloj godini oko 40.000 pripadnika talibana prihodovalo je od droge i do 95 miliona dolara ( oko 160 miliona maraka). U ovu cifru su još uključeni oporezivanje zemljišta i poljoprivrednih proizvoda te donacije iz inozemstva.     

Sredinom 2017. godine Islamska država je mjesečno zarađivala 10 miliona dolara (17 miliona KM). U najnovijoj procijeni, Interpol zaključuje da ova organizacija ima i značajne rezerve u još nepoznatom iznosu. 

El-Kaida u Siriji, kako je utvrđeno, raspolaže sumom između 18 i 35 miliona dolara (negdje oko 60 miliona KM). Taj prihod se prikuplja ilegalnim oporezivanjem, donacijama, otmicama, iznudama, krijumčarenjem falsificiranih cigareta i trgovinom narkoticima.

U fond organizacije El-Šabab, koja terorizira stanovnike Ugande i Somalije, negdje oko 20 miliona dolara (približno 35 miliona KM) godišnje se slije od nezakonite trgovine ugljem.    

Nigerijski talibani, poznatiji kao Boko haram, navodi Interpol, finansiraju se od nezakonitih poreza, pljački banaka, raznih donacija od drugih terorističkih grupa i kidnapiranja radi otkupa. Na taj način godišnje prikupe od pet do 10 miliona dolara (17 miliona KM). 

Interpol upozorava da ilegalna eksploatacija i oporezivanje zlata, nafte, dijamanata, drva, uglja i divljih životinja i drugih prirodnih resursa prevazilaze do sada poznate izvore finansiranja terorističkih i militantnih grupa, kao što su otmice i trgovina drogom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.