ATINA

Grčka policija ispalila suzavac na demonstrante okupljene zbog dogovora sa Makedonijom

- Osjećamo se izdanima - rekao je 47-godišnji demonstrant Zografos Statakopulos

Protesti u Grčkoj. AFP

Avaz.ba

25.1.2019

Grčka policija ispalila je suzavac na demonstrante koji su se okupili ispred zgrade parlamenta u središtu Atine kako bi protestirali protiv dogovora o imenu Makedonije, zbog povremeno oštre parlamentarne debate koja je ušla u treći dan.

Dogovor, koji je postignut nakon dugih diplomatskih previranja u kojem je Atina blokirala Skoplje u pristupnim pregovorima s NATO-om i Evropskom unijom, izazvao je veliko nezadovoljstvo grčke javnosti.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u četvrtak ispred grčkoga parlamenta, neki uzvikujući "Izdajnici" i "Živjela Makedonija, živjela Grčka!", dok su unutar zidova zakonodavci nastavili raspravu oko dogovora kojim će Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dodajući pritom geografski pokazatelj kojim će se razlikovati od grčke regije na sjeveru te zemlje.

Odgođeno usvajanje dogovora

Grčki je parlament odgodio očekivano usvajanje prošle godine postignutog dogovora, zbog negodovanja sve većeg broja zastupnika.

Iako se čini da je premijer Aleksis Cipras osigurao podršku najmanje 151 zastupnika u 300-članom parlamentu, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina Grka protivi korištenju izraza "Makedonija" u bilo kakvom obliku sporazuma, strahujući da bi to moglo dovesti do teritorijalnih razmirica oko najveće grčke sjeverne pokrajine Makedonije, te do prisvajanja grčkog kulturnog nasljeđa.

- Osjećamo se izdanima - rekao je 47-godišnji demonstrant Zografos Statakopulos, te dodaje da većina Grka ne želi taj dogovor, ali da su ih političari izdali.

U znak protesta, članovi Grčke komunističke partije (KKE) okačili su natpise duž zidova antičke Akropole.

Masovni protesti

Policija je u četvrtak tjerala demonstrante i s trga Sintagme u Atini, gdje su se u nedjelju održali masovni nasilni protesti. Protesti su organizirani i u sjevernom gradu Solunu. 

Rasprava u parlamentu se nastavlja. Većina zastupnika ima šest minuta za raspravu, pravilo koje se uglavnom rutinski krši tokom napete sjednice.

Nakon što ga je već usvojio parlament Makedonije, sporazum mora dobiti zeleno svjetlo od grčkoga parlamenta kako bi se otvorila vrata priključenju te zemlje Evropskoj uniji i NATO-u.

Demonstranti su najavili nove proteste za petak, prije konačnog izglasavanja predviđenog za petak poslijepodne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.