ODNOSI

Tramp u Vijetnamu s Kimom, Pens u Kolumbiji s Gvajdom

Agencije

Fena

25.2.2019

PPredsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) bit će danas u inozemstvu na jedan dan, što je neobičan raspored za dvojicu glavnih američkih zvaničnika, izvještava AP.

Danas Tramp putuje na samit u Vijetnam, gdje će se sresti s Kim Jong-unom. Također, Pens će biti u Kolumbiji na jednodnevnom samitu o vanrednoj situaciji u Venecueli.

Jednodnevno putovanje američkog potpredsjednika uključivat će sastanak s 'Lima grupom', koju čine latinoameričke države u kojima su uglavnom na vlasti konzervativci. 

Učestvovat će venecuelanski opozicijski vođa Huan Gvajdo (Juan Guaido), koji je ranije na Twitteru objavio da predlaže međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi se otjerao s vlasti predsjednik Nikolas Maduro (Nicolas), nakon što je upotrijebio vojsku da bi blokirao ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu.

Dvojica lidera bila su izvan SAD u isto vrijeme prošle godine, kada je Tramp bio u Argentini na sastanku G20, a Pens je otputovao u Meksiko na inauguraciju predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, podsjeća AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.