REAKCIJE

Rusi nezadovoljni presudom za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Dvojica agenata Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije

Milan Knežević osuđen na pet godina zatvora. AFP

Fena

22.5.2019

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da bi presuda dvojici državljana te zemlje za organizaciju pokušaja prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, mogla pogoršati ionako loše odnose između Podgorice i Moskve. 

- Ovaj neprijateljski korak može samo pogoršati rusko - crnogorske odnose koji su i bez toga na historijsko najnižem nivou - navodi se u odgovoru ruskog ministarstva vanjskih poslova novinskoj agenciji "EurAsia Daily", prenose agencije.

Presudom podgoričkog Višeg suda dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Dvojica lidera oporbene stranke Demokratski front Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su u istom slučaju na po pet godina zatvora.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ponovo je odbacilo svaku odgovornost službene Moskve u pokušaju prevrata, ocjenjujući da je presuda podgoričkog Višeg suda usmjerena na obračun s protivnicima vlasti u Crnoj Gori.

Presudu za pokušaj prevrata u Crnoj Gori prethodno je komentirao ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Džeremi Hant (Jeremy Hunt) ocjenjujući da je presuda dvojici ruskih obavještajnih časnika zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori "još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši europsku demokraciju".

 I Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Podgorici pozdravilo je osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda ocjenjujući je kao "važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja potkopavanja demokracije neprihvatljiva”.

Vijeće Višeg suda u Podgorici u slučaju poznatom kao pokušaj državnog udara proglasilo je krivim svih 14 optuženih i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.