VAŠINGTON

Na današnji dan osnovan je Stejt department

Američki predsjednik dobio je ovlasti da vodi vanjsku politiku ustavom koji je napisan u Filadelfiji u septembru 1787. i koji je ratificiralo 13 država naredne godine

Institucija vodi američku vanjsku politiku. Arhiv

Piše: G. M.

27.7.2019

Američki Stejt department osnovan je na današnji dan 1789. godine. Riječ je o odjelu, praktično ministarstvu, zaduženom za vođenje vanjske politike i međunarodnih odnosa.

Ovo je bila prva institucija američke izvršne vlasti, uspostavljena sa zadacima da savjetuje predsjednika SAD, upravlja diplomatskim misijama, pregovara o sporazumima i ugovorima te da zastupa Sjedinjene Države pred Ujedinjenim narodma.

Ovaj odjel vodi američki državni sekretar, koji je član kabineta kojeg imenuje predsjednik, a potvrđuje Senat. Državni sekretar je šef američke diplomatije i predstavlja zemlju na međunarodnom planu i praktično je najvažnija osoba u predsjedničkom kabinetu.

Sjedište Stejt departmenta je u zgradi „Harry S Truman“, koja se nalazi nekoliko blokova od Bijele kuće u Vašingtonu.

Trenutno funkciju državnog sekretara obnaša Majk Pompeo (Mike), koji je dužnost preuzeo u aprilu 2018. godine, nakon što je ostavku podnio Reks Tilerson (Rex Tillerson).

Historijat institucije

Američki predsjednik dobio je ovlasti da vodi vanjsku politikuuUstavom koji je napisan u Filadelfiji u septembru 1787. i koji je ratificiralo 13 država naredne godine.

Kongres je potom odobrio zakon kojim se uspostavlja Odjel (ministarstvo) vanjskih poslova 21. jula 1789. godine, a predsjednik Džordž Vašington (George Washington) ga je potpisao 27. jula, čime je stupio na snagu.

U septembru iste godine ova institucija mijenja ime u Stejt department, a njegova ovlaštenja se proširuju na veliki broj domaćih nadležnosti. Te domaće nadležnost kasnije su prebačene na druge institucije.

Prvi američki državni sekretar, kojeg je imenovao Vašington bio je Tomas Džeferson (Thomas Jefferson) iz Virdžinije, koji je prije toga služio kao diplomata u Francuskoj.

Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) postala je prva žena koja je bila državni sekretar 1997. godine. Ona je ujedno bila prva osoba u kabinetu predsjednika koja nije rođena u SAD.

Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) bila je druga žena na ovoj poziciji i druga osoba afro-američkog porijekla nakon Kolina Pauela (Colin Powell). Hilari Klinton (Hillary Clinton) je ovu dužnost obnašala od 2009. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.