IZVJEŠTAJ

U SAD 135 hiljada novozaposlenih u septembru

Usporen rast

SAD: U septembru manje novozaposlenih nego u avgustu. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

2.10.2019

Zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama u privatnom sektoru povećalo se za oko 135 hiljada radnih mjesta u septembru, nadjačavši projekcije, ali ukazavši i na usporavanje rasta, pokazao je izvještaj ADP Researcha u saradnji s Moody's Analyticsom.

Analitičari kažu da je broj i tromjesečni prosjek smanjen u odnosu na ovu tačku prošle godine, što sugerira da opada proširenje radnih mjesta u SAD.

Izvještaj dolazi uoči objavljivanja podataka o broju zaposlenih koji će u petak biti objavljen u Sažetku stanja zaposlenosti u SAD.

Ekonomisti s kojima su razgovarali članovi Dow Jonesa očekivali su u septembru 125 hiljada zaposlenih, ali je broj smanjen u odnosu na 157 hiljada zaposlenih u avgustu.

U septembarskom izvještaju o zapošljavanju navedeno je da su velike kompanije vodile zapošljavanje, doprinijevši zapošljavanju 52 hiljade osoba. Preduzeća koja pružaju usluge osigurala su 127 hiljada radnih mjesta. U toj kategoriji obrazovanje je obuhvatalo 42 hiljade radnih mjesta.

- Tržište rada pokazalo je znakove usporavanja. Prosječni mjesečni rast radnih mjesta za posljednja tri mjeseca iznosi 145 hiljada, što je pad od 214 hiljade za isto razdoblje prošle godine - navodi se u izjavi Ahu Jildirmaz (Yildirmaz), potpredsjednice Istraživačkog instituta ADP.

Mark Zandi, glavni ekonomista Moody's Analyticsa, rekao je da se čini da su preduzeća postala "opreznija" u zapošljavanju u ovo doba godine.

- Mala preduzeća postala su posebno neodlučna. Ako se preduzeća dalje povuku, nezaposlenost će početi rasti - rekao je Zandi.

Izvještaj ADP-a pokazuje da su mala preduzeća, sa do 49 zaposlenih, zaposlila najmanji broj osoba u proteklih mjesec dana, 30 hiljada. Srednjim preduzećima, onima sa 50 do 499 zaposlenih, dodano je 39 hiljada radnih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.