ODLUKE

Erdoan Turcima zabranio cigarete

Ako je to njihova investicija u Turskoj idite i investirajte na nekom drugom mjestu, rekao je Erdoan

Erdoan: Pijte čaj. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

20.10.2019

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) rekao je da nikad neće dozvoliti kompanijama koje proizvode elektronske cigarete da svoje proizvode prodaju u Turskoj, apelirajući na Turke da umjesto cigareta konzumiraju čaj.

Govoreći na skupu protiv pušenja u Istanbulu, Erdoan je rekao da je naredio ministru trgovine da "nikad" ne dozvoli ulaz elektronskim cigaretama u Tursku, ističući da se duhanske kompanije bogate trovanjem ljudi.


- Oni su zatražili od nas mjesto i dozvolu da proizvode te elektronske cigarete. Mi tu dozvolu nismo i nećemo dati. Ako je to njihova investicija u Turskoj idite i investirajte na nekom drugom mjestu - rekao je Erdoan.

U Turskoj je 2016. godine godine registrirano 27 postopušača od ukupne turske populacije starijih od 15 godina, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija, što je manje za četiri posto u odnosu na 2010. godinu. Većinu pušača čine muškarci.


Iako samo konzumiranje elektronskih cigareta u Turskoj nije zabranjeno, kupovina ili distribucija jeste. I pored zabrane, elektronske cigarete nalaze put do potrošača preko interneta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.