POLEMIKE

Kanzas uklanja natpis s imenom čuvenog borca za građanska prava

Promjena je izazvala oštru raspravu u gradu, a protivnici su tvrdili da nije ispravno sprovedena. Agencije

Piše: Avaz.ba

7.11.2019

Glasači u Kanzas Sitiju u državi Misuri većinski su odobrili uklanjanje natpisa s imenom Martina Lutera Kinga s glavne ulice, nekoliko mjeseci nakon što je preimenovana. Prijedlog da se ukloni ime Lutera Kinga je imao oko 70 posto glasova, pokazali su preliminarni rezultati. Savjet je u januaru glasao da se preimenuje Paeo bulevar dugačak 16 kilometara, koji se nalazi u istočnom dijelu grada s većinskom populacijom crnaca. Promjena je izazvala oštru raspravu u gradu, a protivnici su tvrdili da nije ispravno provedena. Više od 1.000 ulica širom svijeta nosi ime Martina Lutera Kinga, od čega je najmanje 955 u Sjedinjenim Državama. Kanzas Siti je jedan od rijetkih velikih gradova u Americi bez ulice koja nosi ime čuvenog borca za građanska prava. Oni koji su željeli da Kingovo ime bude uklonjeno kažu da poštuju njegovo naslijeđe, ali su kritiziraali odluku savjeta da uvede promjenu odbacujući uvjet koji nalaže da je odobri 75 posto vlasnika nekretnina na bulevaru. 

 - Čula sam od svojih birača da nisu to željeli - rekla je za BBC Alisija Kanadi, članica savjeta za okrug koji obuhvata Paseo, i dodala da se neki vlasnici nekretnina afričko-američkog porijekla nisu složili da je ovo način da se oda počast Kingu. Kanadi, također crnkinja, izjavila je da je savjet "bio svjestan da nije bilo političke volje". - Požurili su nas da stavimo natpise u nadi da će se ljudi plašiti da ih skinu nakon što su postavljeni. To je bila retorika: Kanzas Siti ne može da bude grad koji će skinuti Kingovo ime - kaže Kanadi. Kanzaski odeljak Konferencije južnjačkog hrišćanskog vođstva (SCLC) - organizacije koju je osnovao King - predvodila je inicijativu da se ulica nazove u njegovu čast. Nisu odgovorili na zahtjev da daju komentar o uklanjanju natpisa.

Martin Luter King: Više od 1.000 ulica širom svijeta nose ime Martina Lutera Kinga, od čega je najmanje 955 u Sjedinjenim Državama. Agencija

Istina je na drugoj strani

Sveštenik Vernon Hauard, predsednik kanzaškog odeljka SCLC-a, izjavio je za novinsku agenciju AP da je promjena naziva ulice u Bulevar Doktora Martina Lutera Kinga trebalo da bude simbol posvjećen crnoj djeci ovog grada.

- Samo ukoliko ste dijete crne boje kože koje odrasta u gradu sa nedovoljno resursa, sa nedovoljno uzora za mentorstvo, obrazovanje, zvanje i karijeru, možete zaista da razumijete šta to ime na tom znaku može da znači djetetu u ovoj zajednici- rekao je Hauard.

Ukoliko znak bude uklonjen, "istina je na drugoj strani", dodao je.

Protivnici promjene imena pokrenuli su grupu Sačuvajmo Paseo početkom godine. U aprilu grupa je okupila dovoljno potpisa da se uklanjanje stavi na glasanje. 

Tenzije između dve strane dostigle su vrhunac prošle nedjelje, kada je grupa "Sačuvajmo Paseo" održala mirni protest na crkvenom skupu građana koji žele da ulica zadrži Kingovo ime. 

Demonstranti su odbili molbe pastora da sednu, što je pokrenulo optužbe za rasizam.

Dugme za reset

Kanadi, koja je radila sa grupom "Sačuvajmo Paseo", je rekla da su optužbe "odraz onoga što je pravi problem".

Nastavila je: "Posebne interesne grupe ne smeju da ućutkuju stanovnike". 

- Pritisli smo dugme za reset. Sada svi moraju da se vrate na početak i da nađu način da svi slavimo Martina Lutera Kinga, a to je ogromna prilika za Kanzas Siti- kazala je Kendi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.