KAMPANJA

Blumberg uložio 100 miliona dolara u reklame protiv Trampa

Još nije odlučio hoće li se kandidirati za američke predsjedničke izbore

Blumberg uložio 100 miliona dolara u reklame protiv Trampa. AFP

Avaz.ba

15.11.2019

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) još nije odlučio hoće li se kandidirati za američke predsjedničke izbore, ali je sa 100 miliona dolara krenuo u kampanju s online reklamama protiv predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Osmi prema Forbesovom popisu najbogatijih ljudi na svijetu, Blumberg je u petak na Twitteru potvrdio pokretanje te kampanje koju je u "New Yorku Timesu" najavio njegov savjetnik Hauard Volfson (Howard Wolfson). 

- Ovo je trenutak kada se svi moraju uključiti. Direktno ćemo se boriti protiv Trampa -  napisao je Volfson. 

Reklame koje kritiziraju Trampa

Te online reklame koje ne predstavljaju Majkla Blumberga, već kritiziraju Donalda Trampa, usmjerene su na Arizonu, Mičigen, Pensilvaniju i Viskonsin, četiri države koje bi mogle biti neodlučne između demokrata i republikanaca 2020. i zato ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Bivši gradonačelnik (77) poduzeo je više koraka posljednjih dana prema kandidaturi za demokratsku nominaciju i registrirao se kao kandidat u državama Alabama i Arkansas.

U utorak je rekao da je nadomak donošenja konačne odluke, a njegova moguća kandidatura izazvala je vrlo različite reakcije. 

Neki drže da njegovo bogatstvo i osobine poslovnog čovjeka te ambasadora borbe protiv klimatskih promjena čine od njega najboljeg Trampovog izazivača.

Ali drugi, na strani lijevih demokrata poput Elizabet Voren (Elizabeth Warren) i Bernija Sandersa (Bernie) vide u njemu utjelovljenje straha od milijardera kojima žele uvesti velike poreze kako bi ublažili nejednakosti, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.