REAKCIJE

Zečević za "Avaz": Logika Irana je da odgovori na ovaj napad i ubistvo konceptom "oko za oko, zub za zub"

Gdje god Iran ima utjecaj, tu će doći do te reakcije i to je nemoguće kontrolirati

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

3.1.2020

Protesti širom Irana zbog ubistva Kasema Sulejmanija. AFP

Vojno-politički analitičar Berko Zečević kazao je za "Avaz" da će se nakon jutrošnjeg napada i ubistva iranskog generala i komandanta Kudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde, Kasema Sulejmanija, situacija dodatno zakomplicirati, posebno u regionu.

Istaknuo je da je ubistvom generala Sulejmanija došlo do praznine unutar Iranske revolucionarne garde.

- Automatski će unutar garde doći do borbe za prevlast. General Sulejmani imao je čvrstu kontrolu nad tom jedinicom i utjecaj na ostale paravojne jedinice u Siriji i Iraku. Bez njegove vlasti počinje žestoka borba - kaže nam Zečević.

S druge strane, kako ističe naš sagovornik, logika Irana je da odgovori na ovaj napad i ubistvo.

- Tako bi pokazao da se mora reagirati s onim konceptom "oko za oko, zub za zub". To je ta štetna stvar, da sada imate ogroman broj paravojnih formacija u Siriji, Libanu i Iraku. Gdje god Iran ima utjecaj, tu će doći do te reakcije i to je nemoguće kontrolirati - dodaje Zečević.

Berko Zečević: Kompleksna situacija. Arhiv

Naglašava da je sa gledišta i interesa SAD ubistvo generala Sulejmanija pozitivna stvar.

- Teško će biti naći takvu ličnost poput Kasema Sulejmanija, koji od 1998. godine stoji na čelu Iranske revolucionarne garde. On je bio direktno odgovoran ajatolahu, dakle vjerskim vođama u Iranu . Oni imaju skroz drugačiji sistem djelovanja na naređenja i finansiranja. Situacija je kompleksna i nažalost mislim da će biti mnogo žrtava, ali običnog naroda - upozorava Zečević.

Ističe da rata neće biti sigurno.

- Iran nema potencijal da može ratovati sa Sjedinjenim Američkim Državama. Možemo govoriti samo o reakciji Irana na značajne mete koje se nalaze u tom dijelu svijeta. Gdje god se nalaze američki vojni interesi, tu će biti napada. To je cijeli Bliski istok - zaključuje Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.