SVIJET

SAD odbile izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova: Kako će reagirati Teheran

Mohamad Džavad Zarif trebao prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u Njujorku

Mohamad Džavad Zarif. Agencije

Avaz.ba

7.1.2020

Sjedinjene Američke Države odbile su izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohamadu Džavadu Zarifu, koji je trebao prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u Njujorku.

Napetosti u odnosima dvije zemlje rastu nakon što su prošle sedmice SAD likvidirale u Bagdadu jednog od najmoćnijih iranskih komandanata Kasema Sulejmanija.

Temeljem sporazuma iz 1947., koji regulira pristup sjedištu UN-a u SAD, ta je zemlja obavezna omogućiti pristup stranim diplomatima, ali Vašington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma. 

Američko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati slučaj, kao i UN, a iranska misija pri UN-u kazala je da je vidjela medijske izvještaje o tome, ali nije dobila nikakve informacije ni od SAD, ni od UN-a o vizi za Zarifa.

Zarifovo putovanje bilo je planirano prije napada.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a omogućila bi Zarifu globalnu pozornicu za kritiziranje SAD zbog Sulejmanijeve likvidacije.

Iranski ambasador pri UN-u Madžid Takht Ravanči opisao je to ubistvo kao "očigledni primjer državnog terorizma i zločina koji predstavlja teško kršenje temeljnih načela međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih naroda".

Sjednica Vijeća na koju je Zarifu onemogućen dolazak posvećena je Povelji UN-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.