SVIJET

Tamo je vrijeme stalo: Ovo je država koja ne postoji i čiji pasoš ne vrijedi

Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN-a

Pridnjestrovlje. Screenshot

Avaz.ba

8.2.2020

Pridnjestrovlje, kako se još zove, nezavisna je, ali nepriznata država na teritoriji Moldavije. Osim s njom, graniči još samo s Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica Ujedinjenih naroda. Štaviše, sve tri zemlje koje s njom imaju zvanične diplomatske odnose, i same su nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obje u Gruziji) i Republika Gorski Karabah (Azerbejdžan).

Nezavisnost je proglasila 1990., godinu prije raspada Sovjetskog saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015., tri najbrojnije etničke grupe Rusi, Moldavci i Ukrajinci skoro su jednako zastupljeni po brojnosti, ali Rusi, ipak, prednjače za jedan posto (34 posto).

Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi, je Tiraspol, sa skoro 130.000 stanovnika, dok sama republika ima skoro pola miliona stanovnika.

Tiraspol. Screenshot

Nalazi se skoro 70 kilometara od moldavske prijestonice Kišnjeva, na istočnoj obali Dnjestra. Gradska arhitektura toliko je u duhu SSSR-a da se čini kao da se Tiraspol zaglavio u vremenu koje je iščezlo prije 30 i više godina.

U centru grada nalazi se Suvorov trg, gdje se svake godine održava parada za Dan nezavisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smješten ispred zgrade parlamenta.

Lenjinov kip. Agencije

Motiv za traženje nezavisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u zvaničnoj upotrebi. U martu 1992. izbio je oružani sukob koji se završio u julu iste godine, a u njemu je poginulo skoro hiljadu ljudi.

Od tada je ovo područje u miru, a odražava ih finansiranje iz Rusije. Ruski je službeni jezik, a veliki broj stanovništva na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju.


Ipak, njihov pasoš je beskoristan, jer ga ne priznaje nijedna članica UN-a. Uprkos ovoj činjenici, stanovništvo nije zarobljeno unutar granica svoje domovine s obzirom na to da ih većina ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.