VELIKA BRITANIJA

Nakon pedofilske afere nema mjesta na dvoru za kraljicinog sina: Princ Endru se ne vraća?

Princ se nadao da će ta promjena biti kratkotrajna, ali to se nije obistinilo

Endru: Zbačen sa dvora. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

1.6.2020

Sin britanske kraljice Elizabete II, princ Endru (Andrew), odstupio je od kraljevskih dužnosti u prošle godine zbog skandala vezanog uz njegovog pokojnog prijatelja Džefrija Epstajna (Jeffrey Epstein), koji je bio optužen kao seksualni predator.

Mediji su počeli povezivati princa sa cijelim skandalom zbog čega je vojvoda od Jorka zamolio kraljicu da odstupi od obaveza koje izvršava u ime kraljevske porodice, a kraljica je, razumna kao i uvijek, tu njegovu želju ispunila.

Ipak, sad izgleda da se princ neće vratiti obnašanju svojih kraljevskih dužnosti, piše "The Sunday Times".

- Princ se nadao da će ta promjena biti kratkotrajna, ali to se nije obistinilo. Kraljevska porodica se ne namjerava baviti njegovim položajem - ispričala je osoba bliska kraljevskom dvoru.

Kraljicin sin već je osjetio kako je to kad ti uskrate nešto na što si naviknuo. Tako je primjerice britanska vlada promijenila praksu podizanja zastava za kraljevske rođendane pa se one više neće vijoriti za rođendane skandalom pogođenog princa.

Endru i Epstajn. Agencije

Promjena je uvedena kako bi obuhvatila pripadnike kraljevske porodice koji su se povukli iz javnosti i ne obavljaju više kraljevske dužnosti.


Podsjetimo, princ se povukao iz javnosti nakon ekskluzivnog televizijskog intervjua za BBC u Bakingemskoj palači, koji se emitirao u Velikoj Britaniji 2019. godine. U njemu je odgovarao na niz neugodnih pitanja, a branio je i svoje prijateljstvo s preminulim Amerikancem Džefrijem Epstajnom, koji je bio optužen kao seksualni predator. Jedna od Epstejnovih žrtava tvrdi da je princ Endru imao s njom seksualne odnose kad je njoj bilo tek 17 godina.


Sve je opisala detaljno pred saveznim sudom na Floridi, uključujući i interijer londonske kuće Epstajnove bivše djevojke i dugogodišnje prijateljice, milijarderke Ghislaine Maxwell. Također, svjedokinja je detaljno opisala i Epstajnov dvorac u Njujorku, u kojem je bila 2001. godine, kad je imala 17.


Endru niječe tvrdnje da je imao spolni odnos sa 17-godišnjom djevojkom, koju mu je namjestio milioner Epstajn, a koji je pronađen mrtav u zatvoru u avgustu prošle godine. No, ovo nije prvi put da se princa povezuje s kontroverzama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.