NOVE TENZIJE

Makron: Tursko-francuski pomorski incident dokaz je kliničke smrti NATO-a

Turski ratni brodovi na nišanu držali francusku fregatu "Corbe"

Makron i Erdoan: Razmjena optužbi. Arhiv

Avaz.ba

23.6.2020

Turska igra opasnu igru u Libiji. Poručio je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nekoliko dana nakon što su turski ratni brodovi na nišanu držali francusku fregatu "Corbe", koja je pokušala da prekontroliše tovar na putu ka Libiji.

Francuski ratni brod pokušao je da prekontroliše jedan turski trgovački brod, ali su mornari turskih ratnih brodova navukli pancire i u ruke uzeli lako naoružanje prije nego što su Francuzi odustali od akcije.

Francuska optužuje tursku mornaricu da je fregatu "Corbe" ciljala teškim oružjem.

-Tursko-francuski pomorski incident dokaz je kliničke smrti NATO-a - rekao je Makron.

Neposredno prije Makronovog govora, turski "Sabah" objavio je da su četiri osobe uhapšene zbog špijunaže u korist Francuske, odnosno da su prikupljale informacije o konzervativnim fondacijama i vjerskim grupama.

Jedan od uhapšenih, piše "Sabah", bio je pripadnik Legije stranaca, nakon čega je radio kao obezbjeđenje u francuskom konzulatu u Istanbulu.

U novembru je, podsjećamo, Makroj rekao da evropske zemlje ne bi trebalo da se više oslanjaju na SAD da brani saveznike NATO-a, dodavši da ono čemu sada svjedočimo jeste "moždana smrt NATO-a". Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdoga) mu je odgovorio da "Makron trebalo prvo da provjeri vlastitu moždanu smrt prije nego što daje takve izjave o NATO-u". 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.