POLITIKA SANKCIJA PROPALA

Hamnei: Iran neće ponovo pokretati razgovore s Vašingtonom

Hamnei je kazao da zapadne analitičke grupe priznaju da američka politika maksimalnog pritiska kroz sankcije i prijetnju silom nije uspjela

Hamnei: Neće pristati na sastanke. Agencije

Avaz.ba / Fena

31.7.2020

Iran neće pokretati razgovore sa Sjedinjenim Državama koji samo koriste Donaldu Trampu (Trumpu), izjavio je u petak iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, insistirajući da je politika sankcija prema Iranu američkog predsjednika propala.

Decenijama stare napetosti između Teherana i Vašingtona buknule su prošle godine, dovodeći dvije zemlje u nekoliko navrata na rub rata.

Napetosti su u porastu od 2018. otkako je Tramp povukao Sjedinjene Države iz istorijskog nuklearnog sporazuma i jednostrano ponovo uveo razorne sankcije Iranu.

- Nema nikakve sumnje da su te sankcije zločin, udarac SAD-a Iranu. Mudri iranski čovjek iskoristio je, međutim, taj napad, taj animozitet, i izvukao je korist od sankcija kao sredstva većeg oslanjanja na vlastite snage – izjavio je Hamnei u govoru koji je prenosila iranska televizija.

Hamnei je kazao da zapadne analitičke grupe priznaju da američka politika maksimalnog pritiska kroz sankcije i prijetnju silom nije uspjela.

Hamnei je osudio pozive Iranu da pokrene nove pregovore sa Sjedinjenim Državama, rekavši kako neće pristati na sastanke koji samo jačaju Trumpova nadanja u reizbor, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.