IZBORI U SAD

Tramp: Imat ćemo odličnu noć

USA Today javlja kako policija i stručnjaci prate ekstremističke grupe koje bi mogle izazivati nerede u izbornoj noći

Na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca. AFP

A. J. / Anadolija

3.11.2020

Građani u SAD-u danas na predsjedničkim izborima biraju između aktuelnog predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa (Trump) i njegovog rivala iz reda demokrata Džoa Bajdena (Joseph Biden).


Koristeći mjere borbe protiv pandemije COVID-19, na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca, od kojih više od 60 miliona putem pošte.


Savezne države su postavile različite rokove za slanje popunjenih glasačkih listića, što bi, u slučaju neizvjesne trke, moglo da dovede do toga da pobjednik ne bude poznat u izbornoj noći.

USA Today javlja kako policija i stručnjaci prate ekstremističke grupe koje bi mogle izazivati nerede u izbornoj noći.

Javljaju kako ekstremisti planiraju akcije u ključnim, neodlučnim državama te kako je u tim državama najveći rizik za aktivnosti naoružanih grupa.

Gradske vlasti u Vašingtonu su osigurale područje oko Bijeće kuće kako bi spriječili potencijalno djelovanje demonstranata.



Na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca. AFP

Tramp je rekao je da se osjeća dobro zbog svojih šansi za pobjedu, predviđajući da će zabilježiti velike pobjede u ključnim državama poput Floride i Arizone.


- Osjećamo se vrlo dobro - rekao je Tramp za Fox News u telefonskom intervjuu.


Tramp je rekao da očekuje pobjedu u svim ključnim državama koje će odlučiti o izborima, ali rekao je da neće "igrati igre" proglašavajući svoju pobjedu prerano.


- Mislimo da pobjeđujemo u Teksasu. Mislimo da osvajamo Floridu. Smatramo da osvajamo Arizonu u velikoj mjeri. Mislim da će nam biti dobro u Sjevernoj Karolini. Mislim da će nam biti dobro u Pensilvaniji. Smatramo da nam svugdje ide dobro. Imat ćemo odličnu noć, a još važnije i odlične četiri godine  - rekao je.


Tramp je nazvao "strašnim" i "opasnim" da se milioni glasova poslanih poštom možda još uvijek ne prebroje u srijedu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.