NJEMAČKI MILIJARDER

Nakon tri godine potrage: Suvlasnik lanca trgovina Obi i Kik proglašen mrtvim

Njegov nestanak je prijavljen dok je boravio na području Alpa u Švicarskoj

Karl-Erivan Haub. Agencije

A. Ka.

15.5.2021

Nakon tri godine potrage za nestalim milijarderom Karlom-Erivanom Haubom, čelnikom kompanije Tengelmann, nadležni sud u Njemačkoj ga je proglasio mrtvim. Dio grupacije Tengelman bili su poznati lanci trgovina Obi i Kik.

Njegov nestanak je prijavljen dok je boravio na području Alpa u Švicarskoj, tačnije ispod poznatog vrha Matterhon koji se nalazi na granici s Italijom.

Prijavljen nestanak

Posljednji put je viđen u jutro 7. aprila 2018. dok je sa skijama i ruksakom na leđima hodao prema žičari. Već sljedeće jutro je prijavljen njegov nestanak i to nakon što se nije pojavio u hotelu odmarališta Zermatt.

Mediji su posljednjih mjeseci objavljivali moguće uzroke njegove smrti. Međutim, sud u Kelnu, gradu u kojem je Haub živio, je ocijenio da ti navodi nisu dokazivi. Odlučio je i to da ne postoje dokazi da je ovaj biznismen živ. Zbog toga je proglašen mrtvim na dan kada je nestao, 7. aprila 2018. godine.

Njegov otac Erivan Haub je osnovao kompaniju Tengelmann. Preminuo je mjesec dana prije nego što će se prijaviti nestanak njegovog sina - 6. marta 2018. u Sjedinjenim Američkim Državama u 86. godini.

Karl-Erivan je imao dva brata, Christiana i Georga. Obojica imaju udio u vlasništvu nad kompanijom. Karl-Erivan i Christian su preuzeli vođenje kompanije 2000. Obojica su se nadmetali ko će imati više vlasničkog udjela u grupaciji čiji su dio poznati lanci trgovina Obi i Kik. Nakon što je prijavljen nestanak Karla-Erivana, od 17. aprila 2018. kompaniju vodi Christian.

Christian i Georg su u oktobru prošle godine podnijeli zahtjev kod suda da se Karl-Erivan proglasi mrtvim. No, sredinom januara ove godine je Georg odustao od ovog zahtjeva. Podnošenje zahtjeva je kritikovala Katrin Haub, supruga od Karla-Erivana. Međutim, početkom ove godine ona se predomislila, te je zajedno sa svojom djecom pristala na ovaj zahtjev.

Nasljednici bogatstva

Nasljednici njegovog bogatstva su pristali prodati vlasnički udio u kompaniji. Nije poznata za koju cijenu će prodati, ali je navodno Christian Haub ponudio 1,1 milijardu eura. Ali, revizorska kuća KPMG je procijenila da dionice vrijede skoro četiri milijarde eura.

Žalba na odluku suda o proglašenju smrti može se podnijeti u roku od mjesec dana. To mogu učiniti podnosioci zahtjeva, kao i svako ko ima pravni interes da se poništi proglašenje smrti.

Karl-Erivan Haub je rođen 2. marta 1960. u Washingtonu. Bio je i njemački i američki državljanin, prenosi Euronews.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.