ISWAP POTVRDIO

Vođa Boko Harama je mrtav, ubio se aktiviravši eksploziv

Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji, naveli iz ISWAP-a

Shekau: Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe. AFP

A. J.

7.6.2021

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau ubio se tokom sukoba sa suparničkom džihadističkom grupom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP). To su potvrdili iz ISWAP-a u audiosnimci objavljenoj dvije sedmice nakon prvih informacija o Shekauovoj smrti.


- Shekau je radije izabrao poniženje na onom svijetu nego na Zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv - rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnavija na snimku koji je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke grupe.


Boko Haram se nije očitovao o smrti svog vođe, a nigerijska vojska je saopćila da vodi istragu.


ISWAP na svom snimku opisuje kako su njegove snage, poslane u enklavu Boko Harama, u šumi Sambisi, pronašle Shekaua u njegovoj kući i počele borbu.


- Napustio je borbu i pobjegao te pet dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su ga tražiti sve dok ga nisu locirali - rekao je glas.

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristaše pozvali na predaju, ali je Shekau odbio i ubio se, dodao je.

- Presretni smo - istaknuo je glas, dodajući da je Shekau "kriv za terorizam i za neopisive zločine".

ISWAP, koji Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko Harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička grupa na sjeveroistoku Nigerije, javlja Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.