GRAD NORILSK

Poginuo ruski ministar Jevgenij Ziničev

Život je izgubio spašavajući Aleksanda Melnika, snimatelja i redatelja koji je radio na dokumentarcu o arktičkoj regiji

Ruski ministar Jevgenij Ziničev. Agencije

Piše: H. J. I.

8.9.2021

Ruski ministar za vanredne situacije Jevgenij Ziničev (Evgeny Zinichev) poginuo je dok je učestvovao u vježbi koja je održana u arktičkom gradu Norilsku.

On je u okviru posjete vršio inspekciju nove vatrogasne postaje u Norilsku.

Prema riječima glavne urednice "Russia Today" Margarite Simonian (Simonyan), ministar i snimatelj "stajali su na rubu platforme kada se snimatelj okliznuo i pao u vodu. Iako je bilo brojnih očevidaca, niko nije imao priliku shvatiti šta se dešava prije nego što je Ziničev zaronio u vodu nakon čovjeka, koji je pao i udario u izbočinu. ”

Kako navode, i snimatelj je poginuo.

Ovu informaciju je potvrdilo i ministarstvo, navodeći da je pokušavao spasiti Aleksanda Melnika (Alexander), snimatelja i redatelja koji je radio na dokumentarcu o arktičkoj regiji.




Putinov lični pomoćnik

Ziničev je imao 55 godina i bio je na čelu Ministarstva za vanredne situacije od maja 2018. godine, kao i član Vijeća sigurnosti zemlje. 

Njegovo odjeljenje, koje je zaduženo za reagiranje na incidente poput terorističkih napada i prirodnih katastrofa, posljednjih sedmica se borilo sa nizom divljih požara širom Sibira i Dalekog istoka, kao i s poplavama koje su pogodile gradove na jugu Rusije.

Prije nego što je preuzeo ovaj posao, Ziničev je bio regionalni šef FSB -a, najveće domaće sigurnosne agencije u zemlji, u ruskoj eksklavi Kalinjingrad. Radio je i kao lični pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina od 2006. do 2015. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u srijedu da je Putin obaviješten o smrti Ziničeva. Ministar za vanredne situacije jedan je od najistaknutijih u ruskoj vladi. Posao je prethodno obavljao Sergey Shoigu, koji je od tada postao ministar odbrane zemlje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.