OKONČANA ISTRAGA

Američka podmornica udarila u podvodnu planinu u Južnom kineskom moru

Američka podmornica na nuklearni pogon početkom oktobra udarila je u podvodnu planinu neucrtanu na mapi, utvrdila je istraga, primoravši je da krene iz Južnog kineskog mora u Guam na remont

Američka podmornica na nuklearni pogon početkom oktobra udarila je u podvodnu planinu. USNI News

A. Ka. / Fena

2.11.2021

Upravo završena istraga mornarice Vojnih snaga SAD-a otkriva da je američka podmornica na nuklearni pogon 2. oktobra udarila u nepoznatu podvodnu planinu pretrpivši ozbiljna oštećenja, a sve se to dogodilo u pojasu Južnog kineskog mora.

Američka podmornica na nuklearni pogon početkom oktobra udarila je u podvodnu planinu neucrtanu na mapi, utvrdila je istraga, primoravši je da krene iz Južnog kineskog mora u Guam na remont.

Podmornica 'USS Connecticut' bila je na kursu spornog plovnog puta kada je udarila u prepreku na morskom dnu, ali u to vreme mornarica nije bila sigurna u šta je tačno podmornica udarila.

- Istraga je utvrdila da je podmornica USS Connecticut pretrpjela udar u neucrtani podmorski masiv dok je djelovala u međunarodnim vodama u regiji Indo-Pacifika - rekao je portparol 7. flote u izjavi za CNN.

Američka 7. flota djeluje u zapadnom Pacifiku i Indijskom okeanu.

Iako je podmornica klase Seawolf pretrpjela oštećenja, a neki članovi posade su povrijeđeni nakon udara, mornarica je navela da nuklearno pogonsko postrojenje nije oštećeno u nezgodi.

- Nijedna od povreda koje je posada pretrpjela nisu bile opasne po život - naveli su iz mornarice.

Istraga mornaričke komande vezana za podmornicu USS Connecticut dostavljena je viceadmiralu Karlu Tomasu, komandantu 7. flote, na uvid, navodi se u saopćenju.

Admiral Tomas će odlučiti da li su „poduzete radnje, uključujući i odgovornost, bile odgovarajuće."

Portal američkog Mornaričkog instituta USNI News prvi je objavio nalaze istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.