NI IŠARET NA ATATURKA

Nobelovac Orhan Pamuk ponovno optužen za 'vrijeđanje turčinstva'

Slučaj zasnovan na njegovom novom romanu Noći kuge, koji je prvobitno odbačen u aprilu, ponovo je otvoren. Tursko tužilaštvo istražuje nobelovca Orhana Pamuka zbog "vrijeđanja Turske i ismijavanja turske zastave" u svom novom romanu "Noći kuge"

Sud u Istanbulu odlučio je ne podići tužbu zbog nedostatka dokaza, no tužilac Tarcan Ülük je uložio žalbu na odluku i istraga je sada ponovno otvorena. Agencije

E. Š / The Guardian

17.11.2021

Slučaj zasnovan na njegovom novom romanu Noći kuge, koji je prvobitno odbačen u aprilu, ponovo je otvoren. Tursko tužilaštvo istražuje nobelovca Orhana Pamuka zbog "vrijeđanja Turske i ismijavanja turske zastave u svom novom romanu Noći kuge.

Pamuk, koji negira optužbe, objavio je knjigu u Turskoj u martu. Radnja se odvija na izmišljenom osmanskom otoku tokom izbijanja bubonske kuge ranih 1900-ih, a prva tužba protiv njega stigla je u aprilu, kada je tužilac optužio Pamuka za poticanje "mržnje i neprijateljstva" vrijeđanjem Mustafe Kemala Atatürka i ismijavanjem zastave Turske, piše The Guardian.

Sud u Istanbulu odlučio je ne podići tužbu zbog nedostatka dokaza, no tužilac Tarcan Ülük je uložio žalbu na odluku i istraga je sada ponovno otvorena.

Pamuk je prethodno bio procesuiran za "vrijeđanje turskog naroda" nakon što je u intervjuu pomenuo ubistva Armenaca i Kurda 1915. godine. Te su optužbe odbačene 2006. – iste godine Pamuk je dobio Nobelovu nagradu za književnost, hvaljen kao autor koji je “u potrazi za melankoličnom dušom svog rodnog grada”.

Zakon 5816, prema kojem se Pamuk sada istražuje, ima za cilj zaštititi “sjećanje na Atatürka” od uvreda od strane bilo kojeg turskog državljanina. Ako bude proglašen krivim, Pamuku prijeti kazna do tri godine zatvora. Pamuk je opovrgnuo optužbe.

-U Noći kuge, na kojoj sam radio pet godina, nema nepoštivanja herojskih osnivača nacionalnih država osnovanih iz pepela. Naprotiv, roman je napisan s poštovanjem i divljenjem prema tim slobodarskim i herojskim vođama, rekao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.