TRAGEDIJA U SIBIRU

U eksploziji u ruskom rudniku poginule 52 osobe

Ranije je izvješteno kako je poginulo najmanje 11 rudara

Uhapšen je direktor rudnika. AFP

Fu. M.

25.11.2021

U curenju plina u sibirskom rudniku uglja, u snijegom okovanoj regiji Kemerovo, poginule su najmanje 52 osobe, uključujući šest spasilaca koji su poslani da pokušaju izvući desetine u rudniku zatočenih muškaraca, objavile su ruske novinske agencije. Radi se o jednoj od najgorih ruskih katastrofa u Rusiji od sovjetskih vremena.

Regionalni istražni odbor saopćio je kako su tri osobe, uključujući direktora rudnika Listvijažnaja i njegovog zamjenika, uhapšene zbog sumnje da su kršili pravila industrijske sigurnosti, prenosi Reuters.

Reuters prenosi kako je rečeno da su se rudari ugušili kada se ventilacijski šaht napunio plinom. Državna televizija saopćila je kako tužitelji vjeruju da je došlo do eksplozije metana.

Ranije je izvješteno kako je poginulo najmanje 11 rudara, a operacija spašavanja još 35 ljudi koji su ostali zatočeni pod zemljom bila je obustavljena zbog opasnosti od eksplozije, rekao je guverner regije.

Među poginulima ima i spasilaca. AFP

U daljem mučnom razvoju događaja, rusko Ministarstvo za hitne slučajeve saopćilo je kako je ekipa spasioca kasnije proglašena nestalom nakon što se nisu javili drugim spasilačkim jedinicama, kojima je naređeno da se vrate na površinu.

Nesreća se, kako je ranije izvješteno, dogodila kada se ugljena prašina zapalila u ventilacijskom oknu u rudniku Listvijažnaja u snijegom okovanoj regiji Kemerovo u četvrtak rano, ispunivši rudnik dimom, javila je novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne službe za hitne slučajeve.

Novinska agencija Interfax navečer je citirala predstavnika regionalne uprave koji je također procijenio da su u požaru poginule 52 osobe, rekavši da su umrli od trovanja ugljičnim monoksidom, prenosi AP.

Desetine osoba su prevezeni u bolnicu na liječenje, a barem jedan dio njih se otrovao dimom, priopćeno je ranije. Četiri osobe su, kako izviješteno, u kritičnom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.