ZAUSTAVLJEN PROCES

Libijski parlament: Nemoguće održati predsjedničke izbore 24. decembra

Izborna komisija Libije nije uspjela da sastavi listu kandidata zbog čega je u utorak navečer raspuštena

Libanski parlament. Agencije

N. Aj. / Fena

22.12.2021

Odbor libijskog parlamenta saopćio je u srijedu da je "postalo nemoguće održati dugo očekivane predsjedničke izbore" koji su zakazani za petak.

To zvanično saopćenje je dugo očekivano s obzirom na brojne izazove i pozive da se izbori odgode.

Izborna komisija Libije nije uspjela da sastavi listu kandidata zbog čega je u utorak navečer raspuštena.

Kako javlja Reuters, prethodni dan su se suparničke oružane grupe mobilisale rano u Tripoliju, zatvarajući puteve na jugu glavnog grada, a iz škola su telefonirali roditeljima da dođu po svoju djecu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednički izbori su trebali biti održani ovog petka, ali bez jasnog dogovora o pravilima, i uz sporove oko podobnosti glavnih kandidata, proces je zaustavljen i ne može se nastaviti.

Grupa pregovarača se sastala u Bengaziju, a sastanku su prisustvovali i komandant istoka Khalif Haftar i bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagh iz Misrate, sa jedne strane i privremeni premijer Abdulhamid al-Dbeibah, koji je suparnički kandidat.

Privremena vlada i izborna komisija organizovani su prošle godine u skladu s planom kojeg podržavaju Ujedinjene nacije kako bi se okončala previranja koja su uslijedila nakon pobune koju je podržao NATO i kojom je svrgnut višedecenijski predsjednik zemlje Muammar Gaddafi, podsjeća Reuters. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.