LIDER KRAJNJE DESNICE

Marin le Pen uputila kritiku Makronu: Ukloniti zaustavu EU sa Trijumfalne kapije

Prizor Trijumfalne kapije samo sa bojama EU, bez nacionalne zastave predstavlja napad na identitet naše zemlje, jer taj spomenik odaje počast našim vojnim pobjedama i tu se nalazi Grob neznanog junaka, istakla je

Marin le Pen. twitter

E. Ć. / Srna

2.1.2022

Lider francuske stranke krajnje desnice Nacionalni savez Marin le Pen (Marine) uputila je protest zbog toga što je zastava EU postavljena na Trijumfalnu kapiju u Parizu nakon što je Francuska preuzela šestomjesečno predsjedavanje bloku. Njoj su se u protestu pridružili i drugi lideri stranaka desnog centra.

- Prizor Trijumfalne kapije samo sa bojama EU, bez nacionalne zastave predstavlja napad na identitet naše zemlje, jer taj spomenik odaje počast našim vojnim pobjedama i tu se nalazi Grob neznanog junaka - istakla je Le Pen.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nije komentarisao tvrdnju Le Pen da je naredio postavanje zastave EU.

Međutim, ministar za evropska pitanja Klemen Bon (Clement) istakao je da je zastava postavljena samo privremeno i da nacionalna zastava nije zamjenjena, te da "predizborna kampanja ne predstavlja dozvolu za laži i kontroverze".

Predsjednički izbori u Francuskoj održavaju se u aprilu i, prema posljednjim rezultatima anketa, Le Pen će biti glavni protukandidat Makronu. Ona je najavila da će žalbu uputiti Državnom savjetu da ukloni zastavu EU.

Trijumfalna kapija u Parizu. agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.