DJECA BIVŠEG PREDSJEDNIKA

Donald Tramp Džunior i Ivanka Tramp pozvani na ispitivanje u Njujork

Pozivi za sud koje je izdao Ured državne tužiteljice Letitije Džejms (James) predani su im 1. decembra 2021., zajedno sa sudskim pozivom samom Trampu

Ivanka i Donald Tramp Džunior. Agencije

N. Aj.

3.1.2022

Državna tužiteljica Njujorka pozvala je na ispitivanje dvoje djece bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), Donalda Trampa Džuniora (Jr.) i Ivanku Tramp, u sklopu građanske istrage zbog prevare u vezi s Trampovim poslovanjem, objavio je u ponedjeljak New York Times.

Pozivi za sud koje je izdao Ured državne tužiteljice Letitije Džejms (James) predani su im 1. decembra 2021., zajedno sa sudskim pozivom samom Trampu, navodi list pozivajući se na osobu upoznatu s tim slučajem.

Bivši republikanski predsjednik tužio je Džejms, inače demokratkinju, ne bi li blokirao njenu istragu protiv njegove kompanije optužujući je za “politički progon” i “lov na vještice”.

Ured Letitije Džejms želi ispitati Trampove u sklopu istrage kojom se nastoji utvrditi je li Trampova kompanija, Trump Organization, manipulisala procijenjenim vrijednostima svojih nekretnina.

Njena istraga povezana je s kaznenom istragom Ureda okružnog tužitelja Menhetna o poslovnim praksama Trampove kompanije, uključujući optužbu da je preuveličala vrijednost nekih svojih nekretnina kako bi dobila zajmove i porezne olakšice. Džejms se toj istrazi priključila u maju. Dvije istrage su odvojene.

Ured državne tužiteljice Džejms ispitao je Trampovog sina Erika (Eric) u oktobru 2020., navodi Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.