OSNIVAČ WIKILEAKSA

Asanž dobio pravo da se žali pred Vrhovnim sudom Velike Britanije

Ovaj sud je u decembru poništio odluku nižeg suda da Asanža ne treba izručiti jer je, zbog mentalnih problema, pod rizikom da počini samoubistvo

Asanž se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje je bio optužen za seksualni napad. ARHIV

E. Ć. / Srna

24.1.2022

Osnivač "WikiLeaksa" Džulijan Asanž (Julian Assange) ima pravo da pred Vrhovnim sudom Velike Britanije pokuša da ospori odluku kojom je dozvoljeno da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama povodom optužnice za špijuniranje u 18 tačaka, saopćio je Visoki sud u Londonu.

Ovaj sud je u decembru poništio odluku nižeg suda da Asanža ne treba izručiti jer je, zbog mentalnih problema, pod rizikom da počini samoubistvo. Visoki sud je saopćio da je Asanžu odobreno da uputi žalbu sa svojim stavom.

Osnivač "WikiLeaksa" nije dobio pravo da podnese direktnu žalbu, što znači da Vrhovni sud treba da odluči da li treba da sasluša njegovu žalbu ili ne. 

Podsjećamo, Asanž se 2012. godine sklonio u Ambasadu Ekvadora kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje je bio optužen za seksualni napad. On je u više navrata negirao optužbe koje su sada odbačene.

Tokom 2019. godine uhapšen je na osnovu američke potjernice prema optužbama za špijunažu zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.