HOĆE LI BITI RATA?

Analitičar Berko Zečević za "Avaz": Hoće li doći do napada Rusije na Ukrajinu zna samo jedan čovjek

Dok se mnogima čini da igra nerava na granici Rusije i Ukrajine već predugo traje, Zečević smatra da je ovo tek uvertira za uspostavu novog balansa snaga između SAD i NATO članica u Evropi, te Rusije i Kine

Zečević: „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.2.2022

Brojne zemlje povukle su svoje diplomatsko osoblje iz Kijeva, upozorenja da se ne putuje u Ukrajinu zbog potencijalnog napada Rusije su skoro svakodnevna, a čuju se i suprotni stavovi da Rusija nema namjeru izvršiti agresiju na susjednu zemlju. Hoće li zaista doći do napada Rusije na Ukrajinu u ovom momentu zna samo jedan čovjek – Vladimir Putin, kaže za „Avaz“ vojno – politički analitičar Berko Zečević.

- To nije glup tip. On je veoma pametan, hladnokrvan i čovjek koji ima moć. On je već uspio da uzdrma Evropu, Ameriku, otkrio je njihove slabosti, ali istovremeno i on trpi udare, jer angažiranje 120.000 vojnika podrazumijeva još četiri puta toliko u logistici. Oko pola miliona ljudi je moralo biti angažirano da ovih 120.000 bude na linijama izvođenja vježbi u Bjelorusiji i Rusiji. To su ogromni troškovi – kaže Zečević.


Narušeni principi OSCE-a

Dok se mnogima čini da igra nerava na granici Rusije i Ukrajine već predugo traje, Zečević smatra da je ovo tek uvertira za uspostavu novog balansa snaga između SAD i NATO članica u Evropi, te Rusije i Kine.

- Ako ne dođe do nekog insceniranog incidenta između Ukrajine i dvije njene pokrajine, mislim da neće doći do akcije Rusije u Ukrajini. Međutim, zastrašujuća je činjenica da su, toliko godina od prestanka hladnog rata, narušeni svi principi OSCE-a koja je trebala da relaksira odnose između država, da države svoje probleme rješavaju na kulturan način, dijalogom i pregovorima. Zastrašujuće je da je zapad priznao da se može bez ikakvih problema desiti da neka zemlja, koja je u ekonomskom i vojnom smislu nadmoćnija, bez ikakvog ozbiljnog suprotstavljanja započne rat i preuzme kontrolu nad teritorijom susjedne države. Razmišljanje da se to prihvata i da se kaže da će jedina reakcija biti ekonomske sankcije i pomoć zemlji koja se nalazi u takvoj situaciji je nešto što najviše zabrinjava – kaže Zečević.

U godinama iza nas, dodaje, Rusija je u sukobima u Siriji i Iraku izašla na međunarodnu scenu, testirala je svoje vojne potencijale u realnom sukobu, što su do tada mogle samo SAD i još par država, uspostavila baze u Sriji i postala sila, a u prilog joj je išla i energetska situacija. Rusija je uspostavila saradnju sa Kinom, koja joj sada vjerovatno daje sofisticiranu podršku u elektronici za vojne sisteme. Na ruku Rusima, smatra Zečević, išla je i pogrešna politika Trampa i spora reakcija Bidena u rješavanju odnosa sa Turskom, čime je oslabljeno južno krilo NATO-a. Turska sa Erdoganom sada nije samo učesnik već i regionalna sila, koja je podstakla razvoj vlastitih vojnih tehnologija. Sve to potvrđuje da se situacija u svijetu za pet godina bitno promijenila.


Promjene u organizaciji NATO-a

- Rusija je u ofanzivi. Ona sada do maksimuma iscrpljuje resurse Ukrajine, jer ona nužno morati izdvajati sredstva za kupovinu novog naoružanja, mobilizirati rezerviste, pratiti kretanje ruskih trupa. Rusija za to vrijeme trenira razvoj operacija, što do sada nije imala priliku u tako masovnom sistemu, a aneksijom Krima uspjela je da obalni dio Ukrajine potpuno blokira od uticaja Ukrajine i NATO-a. Uzela je Krim, tu su i dvije pokrajine koje su praktično njene, ima značajnu kontrolu u Crnom moru, što do sada nije bilo tako izraženo. Sada je u toku igra SAD i NATO-a s jedne, te Rusije s druge strane u praćenju kako će u nekom budućem ozbiljnom sukobu neka od strana brzo reagovati, donositi odluke, koje sisteme aktivirati, testiraju se dometi radarskih sistema, koliko brzo druga strana mobiliše snage ... – kaže Berko Zečević.

Zbog promjene politika pojedinih zemalja, poput Mađarske, različiti stavovi zemalja unutar EU prenose se i na NATO, tako da Zečević smatra da je ovo je trenutak kad NATO treba da razmisli o promjeni svoje unutrašnje organizacije, a Evropa da se mora oslanjati na vlastite vojne potencijale.

- Ukupan zaključak za bilo koju zemlju na ovim prostorima se svodi na staru narodnu: „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“, a ako ti neko pomogne budi sretan – ističe Zečević.


Ukrajinska poruka Bosni

Kada je riječ o poziciji BiH on kaže da su trenutno jasne dvije stvari – da Dodikove aktivnosti na secesiji i formiranju entitetskih oružanih snaga nemaju više značaj, jer NATO i SAD to neće tolerirati.

- Mi možemo samo da računamo na sebe. Ovo što se dešava u Ukrajini je jasna poruka bosanskim snagama da ne treba da očekuju pomoć sa strane i da će to riješiti neko drugi umjesto nas. S druge strane, moramo jasno reći da se mora izvršiti restruktuiranje Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH da bi se otklonile ove mogućnosti blokade OSBiH od strane trenutnog rukovodstva RS. Dugo godina sam ovo pratio i dok je postojala Vojska FBiH je imala izvanredno obučene vojnike, koji su svake godine vršili intenzivne obuke i bili visokoprofesionalno obučeni od strane instruktora iz projekta „Opremi i obuči“. Onog trenutka kad su formirane OSBiH, zbog svjesnog, dugogodišnjeg kočenja od strane pojedinih rukovodilaca iz RS, sistem obuke, opremanja i održavanja OS je drastično smanjen. Oni dugoročno nastoje da OS budu potpuno onemogućene da budu ozbiljna snaga koja bi se sutra oduprla pokušaju disolucije BiH – kaže vojno – politički analitičar Berko Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.