POTVRDILI IZ PENTAGONA

Ministar odbrane SAD Lojd Austin sutra stiže u Evropu

On će prisustvovati sastanku ministara odbrane NATO-a i posjetit će Poljsku i Litvaniju

Lojd Austin. Agencije

H. J. I.

14.2.2022

Pentagon je danas najavio da će ministar odbrane SAD-a Lojd Austin (Lloyd) u utorak otputovati u Evropu kako bi prisustvovao sastanku ministara odbrane NATO-a, te kako bi posjetio Poljsku i Litvaniju. 

Iz Pentagona se navodi kako Austin s ministrima u NATO-u ima namjeru razgovarati o situaciji u Ukrajini, ponoviti privrženost članu 5., ali i osiguranju da se Alijansa može boriti s novim izazovima.

- U Poljskoj će se sastati s Andrzejem Dudom, predsjednikom Republike Poljske, i ministrom nacionalne odbrane Poljske Mariuszom Błaszczakom kako bi unaprijedili bilateralnu saradnju u oblasti sigurnosti i produbili poljsko-američko partnerstvo, koje je od vitalnog značaja za rješavanje današnjih trenutnih prijetnji i izazova . 


Sekretar Austin će se također sastati s američkim i poljskim trupama u zračnoj bazi Powidz kako bi obišli objekte i promatrali kulturu i uslove našeg rotacijskog prisustva tamo. On će otputovati i u Litvaniju kako bi se sastao s Gitanasom Nausėdom predsjednikom Litvanije, Ingridom Simonyte premijerkom Litvanije, i Arvydasom Anušauskasom, ministrom za nacionalnu odbranu Litvanije, kako bi potvrdili da Sjedinjene Države stoje uz Litvaniju, radeći zajedno na ojačati litvanske oružane snage i nastaviti stajati rame uz rame protiv prijetnji i protivnika radi unapređenja zajedničkih interesa i vrijednosti. 

Sekretar Austin će se sastati sa ministrom Anušauskasom, Kalleom Laanetom ministrom odbrane Estonije i Artisom Pabriksom, ministrom odbrane Letonije, te će posjetiti i pripadnike američke službe stacionirane u Litvaniji - saopćeno je iz Pentagona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.