OSUDIO PUTINOVU ODLUKU

Stoltenberg: Moskva traži izgovor da ponovo napadne Ukrajinu

On je okrivio Rusiju za nastavak potpirivanja sukoba u istočnoj Ukrajini pružajući finansijsku i vojnu podršku separatistima

Jens Stoltenberg. CNN

H. J. I.

21.2.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u ponedjeljak rusko priznanje samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, rekavši da taj potez "još dalje podriva" suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Osuđujem odluku Rusije da prizna samoproglašene "Narodnu republiku Donjeck" i "Narodnu Republiku Lugansk". To dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rješenju sukoba i krši sporazume iz Minska, čiji je Rusija potpisnica - rekao je Stoltenberg u izjavi.

Stoltenberg je okrivio Rusiju za "nastavak potpirivanja sukoba u istočnoj Ukrajini pružajući finansijsku i vojnu podršku separatistima", dodajući da Moskva "također pokušava da napravi izgovor da ponovo napadne Ukrajinu".



- 2015. godine, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje uključuje Rusiju, potvrdilo je svoje puno poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Donjeck i Lugansk su dio Ukrajine - dodao je.

Stoltenberg je rekao da NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine unutar "njenih međunarodno priznatih granica" i rekao da alijansa poziva Rusiju "na najsnažnije moguće načine, da izabere put diplomatije i da odmah preokrene svoje masovno vojno jačanje u i oko Ukrajine, i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.