UNICEF

Oko 500.000 djece moralo napustiti svoje domove u Ukrajini

Ako nasilje ne prestane, mnogo, mnogo više djece će biti prisiljeno napustiti svoju zemlju u vrlo kratkom vremenskom periodu - rekao je James Elder

UNICEF: Pripremamo se za masovna stradanje djece. AFP

A. Č.

4.3.2022

Oko 500.000 djece je prisiljeno napustiti svoje domove u Ukrajini tokom protekle sedmice zbog ruske invazije, saopćiO je UNICEF, Dječji fond Ujedinjenih nacija, nazivajući egzodus iz Ukrajine "bez presedana po obimu i brzini".

Ako nasilje ne prestane, mnogo, mnogo više djece će biti prisiljeno napustiti svoju zemlju u vrlo kratkom vremenskom periodu - rekao je u petak James Elder, glasnogovornik UNICEF-a.

- I bojimo se da će još mnogo njih biti ubijeno - kazao je on, prenosi AP.

Rekao je da UNICEF šalje velike količine humanitarnih zaliha u Ukrajinu kako bi pružili pomoć onima kojima je potrebna, a također su osigurali hitnu obuku za pedijatre koji se šalju u regiju.

- Pripremamo se za masovna stradanje djece - rekao je on, dodajući da je obuka uključivala sistem trijaže za liječenje djece.

Međunarodna organizacija za migracije saopćila je u petak da je do sada iz Ukrajine pobjeglo 1,25 miliona ljudi, uključujući skoro 80.000 državljana trećih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.