AMERIČKI REDITELJ

Oliver Stoun: Ovo je devet ključnih grešaka Vladimira Putina

Oliver Stoun: Oglasio se na Facebooku. Agencije

L. K. P.

5.3.2022

Američki reditelj Oliver Stoun (Stone) na svome Facebooku dao je osvrt na dosadašnji tok sukoba u Ukrajini u kojem je naveo devet grešaka Vladimira Putina koje smatra ključnima.

Kao prvu Putinovu grešku Stoun je naveo to što je podcijenio snagu ukrajinskog otpora, dok je istovremeno precijenio moć svoje vojske, što je, navodi, njegova druga greška. Također, reditelj smatra da je Putin podcijenio i reakciju Evrope, posebno Njemačke koja je povećala svoj vojni doprinos NATO-u, a "čak je i poslovično neutralna Švicarska podržala sankcije koje je Rusiji uvela Europska unija, što je dovelo do toga da je sada Rusija više nego ikada izolirana od Zapada".

Podcijenio je Putin, navodi Stoun, i pritisak koji NATO može izazvati na ruskim granicama, moć slobodnih medija i štete koju mu okupacija Ukrajine može donijeti na unutrašnjem planu. Dalje navodi da sada nije nemoguće da Ukrajina postane članica NATO pakta, a zbog sankcija Putin sada više nego ikada mora svoju vlast podrediti interesima oligarha.

Problematičnim smatra i upotrebu kasetnih i vakuum bombi, čije korištenje je strogo zabranjeno, a kao Putinovu grešku navodi i podcjenjivanje snage društvenih mreža. U svojoj objavi osvrnuo se i na pitanje kako je Putin mogao spasiti ljude u Donjecku i Lugansku koji govore ruski.

- Nema sumnje da je njegova vlada mogla bolje obaviti posao i pokazati svijetu osam godina patnje tih ljudi i njihovih izbjeglica, kao i da istakne ukrajinsko gomilanje 110 tisuća vojnika na granici Donjeck-Lugansk, koje se događalo u principu prije nagomilavanja ruskih trupa. Ali Zapad ima daleko jače odnose sa javnošću od Rusa, napisao je Stone.


Prema njemu, Putin je dozvolio da bude namamljen i upao je u zamku koju su mu postavile Sjedinjene Američke Države.

- To nas dovodi bliže nego ikada konačnoj konfrontaciji. Izgleda da nema povratka. Jedini koji su sretni zbog toga su ruski nacionalisti i legija ruskih mrzitelja, koji su konačno dobili ono o čemu su godinama sanjali, odnosno Biden, Pentagon, CIA, EU, NATO, mainstream mediji. Ovo ukazuje na zapadne dvostruke standarde, uključujući loše ponašanje Kijeva i Zelenskog, rekao je Stoun.

Dodaje i da ovo nije trenutak kada SAD treba likovati i da on kao veteran Vijetnamskog rata i čovjek koji je bio svjedok beskrajnog antagonizma Hladnog rata, misli da demoniziranje i ponižavanje stranih lidera nije politika koja može uspjeti.

Samo u svojim tehničkim dostignućima, u znanosti velikih razmjera, u raketnoj industriji, teškoj industriji i najsuvremenijim, čistim nuklearnim energetskim reaktorima, Rusija je bila veliki prijatelj čovjeka. Ali ne, u našem dosadašnjem stoljeću čovjek nije uspio vidjeti ili dohvatiti zvijezde, zaključio je Stoun.

Oliver Stoun poznat je po svojim proruskim stajalištima i naklonosti Putinu, a u periodu od čak dvije godine snimao je i seriju intervjua s Putinom. Prije nekoliko dana napisao je u objavi na Instagramu da "treba sagledati širi kontekst ruske invazije na Ukrajinu".

- Usred histerije zapadnih medija, optuživanja Putina za krvava ubistva i izostavljanja ključnih činjenica kada nisu zgodne, najvažnije je razumjeti cijeli spektar onoga što se događa i, iznad svega, jasno razmišljati, napisao je Stone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.