ZBOG INVAZIJE NA UKRAJINU

Pridružili se ekonomskim sankcijama: Evo kako su tehnološki giganti sankcionisali Rusiju

Sankcije su uveli Google, Microsoft, YouTube, Netflix, Apple, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, Amazon, Disney...

Putin: Tog 24. februara je objavio početak vojne invazije. TWITTER

E. Ć. / RSE

9.3.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavom početka vojne invazije na suverenu i nezavisnu Ukrajinu zaprepastio je svijet i navukao gnjev javnosti širom planete Zemlje. 

Najjače zemlje su se odmah aktivirale da pokušavaju urazumiti Putina sankcijama, koje su samo pojačavali nakon što ruski lider nije odlučio prekinuti vojnu invaziju.



Povlačenje sa ruskog tržišta

Sankcionisanju Rusije priključile su se brojne firme, pa tako i oni tehološki giganti. Tako su svoje sankcije uveli Google, Microsoft, YouTube, Netflix, Apple, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, Amazon, Disney...

Google je recimo obustavio svu prodaju oglasa u Rusiji, te tako onemogućio onlajn zaradu ruskih portala. Microsoft je zabranio sve reklame ruskih medija (Russia Today i Sputnik), te im blokirao pristup u EU, a pored toga ova kompanija je odlučila pomoći Ukrajini u cyber sigurnosti.

YouTube je blokirao sve kanale koje kontroliše Rusija u Evropi, a sa ruskog tržišta se u potpunosti povukao Netflix, baš kao i Spotify koji je zatvorio svoj ured i uklonio sadržaj RT-a i Sputnjika. Apple je odlučio da obustavi prodaju u Rusiji i ograniči servis Apple Pay, dok su Sony, Disney i Warner Bros obustavili distribuciju filmova u ovoj zemlji.

Zabranjena monetizacija i oglašavanje

Amazon je, baš kao i Microsoft, podržao Ukrajinu u cyber sigurnosti, ali nije poduzeo ništa da smanji prigode koje ima od Rusije. PapPal je s druge strane zaustavio uslugu transfera novca i isplata u Rusiji, dok su svoje poslovanje u potpunosti obustavili American Express, Visa i Mastercard.

SpaceX je aknajavio dodatne terminale i slanje opreme Ukrajini. Meta, odnosno programi društvene mreže Facebook, Instagam i WhatsApp, su prekinuli pristup ruskim državnim medijima, te im zabranili oglase i monetizaciju na globalnom nivou.

TikTok je ograničio svoju uslugu u Rusiji, dokje u Evropi ograničio pristup nalozima RT-a i Sputnjika. Tajvanski dobavljač "TSMC" je zaustavio isporuku čipova, kao i Samsung koji je pored toga odlučio da više ne isporučuje svoje mobilne telefone. Inače, u Rusiji ne postoje alternativne fabrike za proizvodnju poluprovodnika, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Prikaz kako su tehnološki giganti sankcionisali Rusiju. Radio Slobodna Evropa

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.