PAVEL DUROV

Osnivač Telegrama: Pravo Ukrajinaca na privatnost je svetinja

On je u objavi naglasio svoje ukrajinsko podrijetlo s majčine strane naglasivši da je "tragičan sukob vrlo ličan njemu i Telegramu"

Pavel Durov. Agencije

H. J. I.

10.3.2022

Suosnivač Telegrama Pavel Durov, koji živi u Dubaiju, na Telegramu je napisao: "Stojim uz naše korisnike bez obzira na sve. Njihovo pravo na privatnost je svetinja - sad više nego ikad."

Ove riječi trebale bi puno značiti ljudima u Ukrajini, s obzirom na to da je Telegram ondje najpopularnija aplikacija za dopisivanje, piše Observer.

Neki su stručnjaci unatoč Durovljevu obećanju izrazili dozu zabrinutosti za korisničke podatke. Moxie Marlinspike, koji je radio na enkripciji za Signal i WhatsApp, na Twitteru je napisao da su mnogi korisnici mislili da je Telegram enkriptiran, no osnovne postavke aplikacije "sve sadržaje na oblak pohranjuju u obliku običnog teksta".

Telegram također tvrdi da su svi podaci na oblaku enkriptirani, no valja naglasiti da samo dio značajki aplikacije koristi enkripciju na dva kraja.


"Tajni razgovori"

"Tajni razgovori", specijalni glasovni i videorazgovori su, recimo, enkriptirani te ih Telegram ne može pročitati, no u teoriji kompanija i dalje može pristupiti enkriptiranom sadržaju pohranjenom na Telegramovim serverima. Mnogi su također izrazili zabrinutost da se ti podaci, u slučaju pritiska državnog vrha, moraju podijeliti s Rusijom.

Osnivač Telegrama početkom sedmice je napisao da će se kompanija "posvetiti zaštiti korisničkih podataka pod svaku cijenu". 

- Prije devet godina od ruskih vlasti branio sam privatne podatke Ukrajinaca i zbog toga izgubio firmu i dom. Napravit ću to još jednom bez ikakvog oklijevanja - napisao je Durov.

Durov je u objavi naglasio svoje ukrajinsko podrijetlo s majčine strane naglasivši da je "tragičan sukob vrlo ličan njemu i Telegramu".

- Neki se ljudi pitaju je li Telegram manje siguran za Ukrajince zato što sam živio u Rusiji. Rado bih tim ljudima opisao kako je završila moja karijera u Rusiji.

Prije devet godina Durov je bio izvršni direktor VK-a, društvene mreže koja je bila jako popularna u Rusiji i Ukrajini.

- Ruska obavještajna agencija FSB tražila je da im dam privatne informacije ukrajinskih korisnika koji protestuju protiv proruskog predsjednika. Odbio sam to napraviti zato što bih time izdao sve korisnike u Ukrajini. Nakon toga sam dobio otkaz i otkrio da moram napustiti Rusiju - rekao je.

Durov je zbog svojih poteza ostao bez kompanije i doma, no kaže da bi to opet napravio. 

- Ponosno se smješkam kad čitam svoje objave na VK-u 2014., u kojima se vide skenirane naredbe FSB-a i moj odgovor, pas u majici s kapuljačom - napisao je.


"Provjerite sve informacije"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koristi Telegram, dom brojnih kanala ukrajinske vlade. Telegram je 2018. zabranjen u Rusiji nakon što Durov nije htio predati vladi podatke o korisnicima, a zabranu su poništili 2021.

Nakon invazije na Ukrajinu neki ruski kanali zabilježili su povećanu aktivnost. Jordan Wildon, analitičar iz kompanije Logically, prati širenje dezinformacija te tvrdi da su ruski kanali na Telegramu od 24. marta dobili čak 2,7 miliona novih pratitelja, a 4. marta, nakon sankcija i brojnih poteza velikih tehnoloških kompanija, Telegram je blokirao pristup ruskim državnim medijima u Evropskoj uniji.

Wildon kaže da je nakon tog datuma broj korisnika "dramatično pao", što je vjerovatno uzrokovano smanjenjem pristupa državnim medijima. Sveukupan broj korisnika u 183 ruskih kanala polako se vraća na razine prije restrikcija. Durov je, osim toga, u nekoliko navrata izrazio zabrinutost zbog neprovjerenih informacija na platformi, piše BBC.

Već je navodno razmišljao o tome da ugasi kanale u zemljama koje su upletene u sukob, rekavši da ne želi da se "Telegram koristi kao alat koji pojačava etničku mržnju". Nakon što su ga korisnici molili da to ne učini odustao je i upozorio: "Provjerite sve informacije i ne vjerujte slijepo sadržaju objavljenom na kanalima tijekom ovog teškog razdoblja."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.