SKLONJENI U PODRUME

Novi život u porodilištu u Kijevu usred rata: Zabrinute majke drže novorođenčad u naručju

Porodice u Ukrajini prisiljene su biti u podzemlju i odsječene su od osnovnih usluga, navodi UNICEF

Majka sa svojom bebom u podrumu kijevske bolnice. UNICEF

N. Aj.

13.3.2022

Već 18 dana traje invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Svih ovih dana Ukrajincima se život iz korijena promijenio.

Dok žene i djeca masovno napuštaju svoju domovinu bježeći od rata, muškarcima od 18 do 60 godina naređeno je da ostanu kako bi se borili.

Ima i onih koji ne žele napustiti svoja ognjišta, kao i onih koji to ne mogu, poput trudnica i majki koje su na svijet tek donijele svoje bebe.

UNICEF pažljivo prati situaciju u Ukrajini i često objavljuje fotografije. Ovaj put objavili su mlade majke u improviziranom porodilištu u Kijevu. 

Naime, nakon granatiranja bolnice, pacijenti su bili primorani premjestiti se u podrume kako bi bili sigurniji. Pa i majke s tek rođenom djecom.

- Novi život u porodilištu u Kijevu usred rata i Covida-19.

Porodice u Ukrajini prisiljene su biti u podzemlju i odsječene su od osnovnih usluga. Bolnice i porodilišta premjestili su svoje pacijente u podrume ili djeluju pod unakrsnom vatrom - navedeno je u objavi.

Ističu da UNICEF isporučuje lijekove, hiruršku opremu i komplete prve pomoći zdravstvenim radnicima širom Ukrajine, ali da im je potrebna podrška ljudi širom svijeta.

- Pomozite da spasite život djeteta - navodi se, između ostalog.

Objavljene fotografije ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Bolnički kreveti uz zidove, krevetići za bebe, uvjeti koji nisu za tek rođene bebe, majke sa zabrinutim pogledima ujedno sretne što mogu držati svoju djecu u naručju...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.