NAJBLIŽI SAVEZNIK U EU

Duda: Teško mi je shvatiti stav Orbana i Mađarske prema Rusiji

Poljski predsjednik je upozorio mađarskog premijera da će takva politika mnogo koštati zvaničnu Budimpeštu

Andžej Duda i Viktor Orban. Agencije

E. Ć./ Beta

27.3.2022

Poljski predsjednik Andžej Duda (Andrzej) rekao je u Varšavi da ne razumije popustljiv stav mađarskog premijera Viktora Orbana prema Rusiji koja je napala Ukrajinu. Duda je upozorio svog najbližeg saveznika u Evropskoj uniji da će takva politika mnogo koštati zvaničnu Budimpeštu.

- U svjetlu rata u Ukrajini teško mi je da razumijem stav Viktora Orbana. Ta politika će Mađarsku koštati mnogo. Jako mnogo - rekao je Duda u intervjuu za poljsku nezavisnu televiziju TVN24.


Poslije dvodnevne posjete američkog predsjednika Poljskoj, koju je Džo Bajden (Joe Biden) završio obraćenjem u Kraljevskom zamku u Varšavi, kada je upozorio Rusiju da se ne usudi da napade neku od članica NATO, jer je član pet o kolektivnoj odbrani za SAD sveta obaveza, poljski predsjednik je rekao da sada ne vidi potrebu da se aktivira taj član.

- Nadam se, u stvari ubjeđen sam da neće biti potrebe da se primijeni član 5 NATO. To su ruske prijetnje. Čak i kada bi Rusija htjela nema snage da izvrši invaziju na drugu ozbiljnu državu. Prema svim informacijama koje imamo, a razgovarao sam sa predsjednikom SAD, ništa ne ukazuje na potrebu korištenja člana pet - rekao je Duda.

O poljskom prijedlogu zapadnim saveznicima dočekanom hladno, inicijativi lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda i vicepremijera za bezbjednost Jaroslava Kačinjskog, da NATO pošalje već sada samo na osnovu pristanka Ukrajine, a bez mandata UN humanitarnu naoružanu misiju, Duda je rekao da to mora da bude zajednička odluka svih saveznika.

- Pristalica sam rješenja koja bi spriječila prolivanje krvi. Ukrajinci ne smiju tako da plate. Razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim imam gotovo svakodnevno nažalost obično iste. On ima pravo da kaže šta god misli da mu treba, čak i najapstraktnije. Međutim realizacija toga to je već druga stvar. Moja obaveza je da osiguram bezbjednost mojih zemljaka. Moja zemlja je u NATO-u - poručio je Duda, prenosi Beta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.