NOVA STRANICA HISTORIJE

NASA-in helikopter Ingenuity snimio rekordni let na Marsu

Iako se radi o crno-bijelom snimku, ipak je vidljiv pijesak kao i relativno ravni teren na koji može sletjeti bez problema

Let je trajao 161,3 sekunde. Screenshot

H. J. I.

30.5.2022

Nove stranice historije ispisala je američka svemirska agencija NASA nakon što je njen helikopter Ingenuity na Marsu obavio rekordni let.

Ingenuity je 19. aprila 2022. godine postao prva letjelica koja je uspješno obavila let na Marsu nakon što je dostigao visinu od tri metra, potom lebdio 30 sekundi, a onda se spustio na marsovsko tlo.


Let trajao skoro tri minute

Od tada je minijaturni helikopter obavio niz letova na Crvenoj planeti, a sada je postavio novi rekord. NASA je saopćila da je Ingenuity snimio svoj 25. i rekordno dugi let tokom kojeg je preletio 704 metra pri brzini od 3,5 m/s.

Bio je to ujedno najduži i najbrži let NASA-inog helikoptera na Marsu. Ingenuity se podigao na visinu od 10 metara te je poletio jugozapadno, a svoju maksimalnu brzinu je dostigao za manje od tri sekunde.

Iako se radi o crno-bijelom snimku, ipak je vidljiv pijesak kao i relativno ravni teren na koji može sletjeti bez problema. Let je trajao 161,3 sekunde (skoro tri minute), ali je snimak ubrzan oko pet puta tako da traje manje od 35 sekundi.


Slijetanje nije snimljeno

Samo slijetanje nije snimljeno jer je kamera programirana da se deaktivira kad god se propeler nalazi na jedan metar od površine kako bi se osiguralo da se na nju ne podigne prašina prilikom polijetanja i slijetanje te tako ne predstavlja smetnju za navigacijski sistem.

Ingenuity leti samostalno i mora proći kroz nekoliko kanala kako bi komunicirao sa Zemljom.

Prvo kontaktira svoju bazu u roveru Mars Perseverance, a potom rover šalje podatke Mars Reconnaissance Orbiteru, koji ih potom prosljeđuje NASA-inim Deep Space Network satelitima. Konačno, DSN prenosi podatke do NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon na Zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.