ULAGAČI NESIGURNI

Wall Street pao drugi dan zaredom

U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u maj

Wall Street pao drugi dan zaredom. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

NA Wall Streetu su cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će američka centralna banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju. Dow Jones oslabio je 176 bodova ili 0,54 posto, na 32.813 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 posto, na 4.101 bod, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 11.994 boda.

Nakon višesedmičnoh pada, prošle sedmice ti indeksi skočili više od 6 posto, što je potaknulo nadu ulagačima da se tržište počinje oporavljati. 

Međutim, u posljednja dva dana cijene su dionica ponovno pale. Ulagače jučer nisu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske aktivnosti u SAD-u u maju, premda je to ublažilo strahovanja od recesije.

Podaci su, također, pokazali da je zapošljavanje i dalje na visokoj razini, premda je broj novootvorenih radnih mjesta u aprilu pao u odnosu na prethodni mjesec. U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u maj, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za otprilike 330.000.

A to znači da bi daljnji rast zaposlenosti i plata mogao podržati inflacijske pritiske. To, pak, znači da će američka centralna banka ostati pri agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.