JAPAN

Konzervativna koalicija odnijela ubjedljivu pobjedu na izborima

Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Fumia Kišide (Kishide), čiji je Abe ostao utjecajan član, i njen manji partner Komeito, osvojili su 76 od 125 mjesta, za razliku od 69 u prethodnom mandatu

Konzervativna koalicija odnijela ubjedljivu pobjedu na izborima. Ilustracija

H. J. I.

11.7.2022

Japanska konzervativna koalicija povećala je svoju većinu u gornjem domu parlamenta na izborima u nedjelju, dva dana nakon ubistva dominantnog političara i bivšeg premijera Shinza Abea.

Abe, japanski moderni čelnik s najdužim stažom, ubijen je u petak tokom predizbornog govora u zapadnom gradu Nara u atentatu koji je zaprepastio zemlju.

Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Fumia Kišide (Kishide), čiji je Abe ostao utjecajan član, i njen manji partner Komeito, osvojili su 76 od 125 mjesta, za razliku od 69 u prethodnom mandatu, prema izlaznoj anketi javnog servisa NHK.

LDP je osvojio 63 mandata, u odnosu na 55, ali nedovoljno da sam osvoji većinu. Izbori za manje moćni gornji dom parlamenta obično su referendum o trenutnoj vladi. Promjena vlade nije bila u pitanju, jer to određuje donji dom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.