VATRA SE BRZO ŠIRI

U šumskim požarima u Maroku ima poginulih, evakuirano preko 1.000 porodica

Požar gase pripadnici civilne zaštite, četiri kanadera, četiri air tractora, policija

Uništene hiljade hektara šume. sCREENSHOR

A. K. / France Presse

16.7.2022

Jedna osoba je izgubila život u požarima koji od srijede haraju šumovitim zabitnim predjelima na sjeveru Maroka, zbog čega su se stotine porodica morale evakuirati i pri čemu su uništene  hiljade hektara šume, rekle su vlasti za agenciju France Presse.

Izgorjele su kuće, stradale životinje, a više od 1.000 porodica je evakuirano

Najmanje 2.000 hektara šume, većinom hrasta, bora i drugog crnogoričnog drveća, već je izgorjelo u pokrajinama Larache, Ouezzane, Tetouan, Taza i Chefchaouen, koja je zadnja stradala, a sve su na sjeveru zemlje, navodi se u privremenom izvješću u petak navečer.

Brzo širenje vatre koju razbuktavaju udari vjetra od 45 km/h, nagnali su na evakuaciju 1.156 porodica u sedamnaest sela na području oko Larachea gdje su aktivna tri velika požara, dodaju vlasti. Šumari se prvi put na tom mjestu koriste bespilotnim letjelicama za lociranje požara.

U pokrajini Tetouanu, blizu velike sredozemne luke Tangera, izgorjelo je šezdesetak kuća i stotinjak grla stoke. Evakuirano je 247 ljudi. U Tazi je 420 seljana moralo napustiti osam sela.

Požar gase pripadnici civilne zaštite, četiri kanadera, četiri air tractora, policija...

Maroko je prije nekoliko dana zahvatio toplotni val s temperaturama blizu 45 stepeni Celzijusa, u prilikama neuobičajene suše i vodnog stresa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.