TRIPOLI

Izvoz nafte iz Libije nastavljen nakon tri mjeseca

Prema platformi "Naša vlada" u Libiji, predstavnici su održali zajedničku konferenciju za novinare u gradu Bengaziju s Farhatom Omarom bin Kidarom, novim šefom Nacionalne naftne korporacije

Predstavnici regija poznatih kao "naftni polumjesec" u Libiji saopštili su da je okončana kriza na naftnim poljima i lukama. Ilustracija

E. T. / Anadolija

16.7.2022

Predstavnici regija poznatih kao "naftni polumjesec" u Libiji saopštili su da je okončana kriza na naftnim poljima i lukama, koji su bili zatvoreni tri mjeseca i da je nastavljen izvoz nafte, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema platformi "Naša vlada" u Libiji, predstavnici su održali zajedničku konferenciju za novinare u gradu Bengaziju s Farhatom Omarom bin Kidarom, novim šefom Nacionalne naftne korporacije.


Nafta pripada svim Libijcima

Na konferenciji za novinare je pročitana zajedničko saopćenje u kojem su posebno naglasili jedinstvo i činjenicu da nafta pripada svim Libijcima.

Izrazili su također zadovoljstvo uspostavljanjem novog Upravnog odbora Nacionalne naftne korporacije pod predsjedavanjem Bin Kidare.

"Nakon što se naš novi predsjednik Upravnog odbora obavezao da će ispuniti naše zahtjeve, posebno pravednu raspodjelu prihoda od nafte, odlučili smo da otvorimo polja i luke i izjavili da dozvoljavamo proizvodnju i izvoz", navodi se u saopćenju.

Libijska vlada je 12. jula objavila da je Farhat Omar bin Kidara imenovan za čelnika Nacionalne naftne korporacije.


Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize

Libija ima najveće rezerve sirove nafte u Africi, ali proizvodnja i izvoz tog energenta su pogođeni sukobima koji u toj zemlji traju već 11 godina.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu 2019. godine pokrenuo je napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Prema službenim libijskim izvorima, Haftarove snage i povezane milicije počinile su ratne zločine i djela genocida u periodu između aprila 2019. i juna 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.