NA NAJVIŠEM SPRATU

Pogledajte video: Požar u neboderu u Londonu izbio dan nakon najtoplijeg dana ikad u Britaniji

Morao sam pokucati na vrata i reći da gori, kazao je Husein

Požar u Londonu. PRINTSCREEN

A. O.

21.7.2022

Na najvišem spratu nebodera u istočnom Londonu, više od 100 vatrogasaca jučer je poslijepodne gasilo požar u stanu.

Stanovi ispod stana na 17. spratu u nebodera u Vulviču (Woolwichu) su evakuirani, dok je ljudima u blizini naređeno da se drže podalje od ogromnih oblaka dima. 

Gradonačelnica Nevhama (Newhama), Rokhsana Fiaz, rekla je da su vatrogasci stavili požar pod kontrolu. 

- Srećom, nema izgubljenih života - dodala je.

Vatrogasci su istovremeno gasili požar koji je zahvatio oko jedan hektar trave blizu zračne luke London City. Požari su izbili dan nakon što je u Velikoj Britaniji zabilježen najtopliji dan u povijesti, a vatrogasci imali najviše intervencija od Drugog svjetskog rata, piše Sky News.


- Morao sam pokucati na vrata komšijama i reći da gori. Nisu znali, neki su spavali - navodi jedan svjedok.

Podsjetimo, 19. jula je u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put u historiji izmjereno 40 Celzijevih stepeni, tačnije 40.2 stepena. Ta je temperatura izmjerena na londonskom aerodromu Hittrov (Heathrow) u 12:50 sati.

Jedan stanovnik nebodera je rekao da je morao kucati komšijama, jer požar koji je izbio na 17. spratu nije aktivirao alarm.

Muhamed Rajib Husein (Mohammad Rajib Hossain) (29) je saznao za požar samo zato što ga je jedan od njegovih prijatelja iz druge zgrade nazvao i rekao da vidi plamen.

- Morao sam im kucati na vrata. Znate, oni su mi komšije. Morao sam pokucati na vrata i reći da gori. Nisu znali, neki su spavali, niko nije znao. Nema protupožarnog alarma u cijeloj zgradi. Neki ga imaju u stanu, ali ga nema u zgradi - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.