ŠEFICA ZASTUPNIČKOG DOMA

Pelosi poručila da SAD neće napustiti Tajvan, Kina spremila odgovor

Sada, više nego ikad, je krucijalna američka solidarnost s Tajvanom. To je poruka koju danas donosimo ovdje, rekla je ona

Pelosi: Ponosni na prijateljstvo sa Tajvanom. Twitter

E. Ć.

3.8.2022

Šefica američkog Zastupničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) otputovala je na Tajvan gdje se susrela s predsjednicom Tsai Ing-Ven (Wen). 

Pelosi je poručila tajvanskoj predsjednici da Sjedinjene Američke Države neće napustiti Tajvan. 


- Danas je naša delegacija, na koju sam ponosna, došla na Tajvan i nedvojbeno poručila da Amerika neće napustiti svoje obaveze prema Tajvanu i da smo ponosni na naše prijateljstvo. Sada, više nego ikad, je krucijalna američka solidarnost s Tajvanom. To je poruka koju danas donosimo ovdje - rekla je Pelosi.

Inače, prije susreta Pelosi i Tsai vlada Tajvana je najavila da podiže stepen pripravnosti svoje vojske, te da će osigurati sigurnost i stabilnost oko otoka.

Ranije je BBC-jev dopisnik iz Kine Stiven Mekdonel na Twitteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji, što je protumačeno kao odgovor Kine na Pelosijinu posjetu Tajvanu.

Karta prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vježbi, koje će se održati od četvrtka do nedelje. I tajvanska predsednica Tsai Ing-ven osudila je kineske vojne vježbe, rekavši da se radi o nepotrebnoj reakciji.

Tajvan tvrdi da je ovo kršenje međunarodnog prava i globalnih pravila trgovine i otpreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.