NAKON VELIKIH SUKOBA

SAD poziva na pregovore između libijskih rivala usred sukoba u Tripoliju

Nemiri u naftom bogatoj Libiji traju od 2011. godine kada je svrgnut Muamer Gadafi nakon četiri decenije na vlasti

Američki ambasador u Libiji osudio nasilje u toj državi. TWITTER

S. S.

28.8.2022

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su na hitan prekid vatre između sukobljenih strana u libijskoj prijestolnici Tripoliju te da se uključe u pregovore uz posredovanje Ujedinjenih naroda (UN).

Američki ambasador u Libiji Ričard Norlend (Richard Norland) je u saopštenju osudio eskalaciju nasilja u Tripoliju.

Norland je pozvao da se dopusti da se humanitarnim koridorima evakuišu žrtve i civili koji su ostali u unakrsnoj vatri te da se prekine nasilje u Tripoliju prije nego što se situaciju dodatno pogorša.

32 osobe poginule

- Svi iz libijskog vodstva imaju važnu ulogu u ovom procesu i pozivamo ih u ovom trenutku da stave interese libijskog naroda na prvo mjesto - rekao je Norland.

Najmanje 32 osobe su poginule, a desetine povrijeđene u sukobima između rivalskih militanata u nekoliko okruga u Tripoliju.

U saopćenju Ministarstva zdravlja navodi se da je 159 osoba povrijeđeno u nasilju koje je potreslo nekoliko dijelova glavnog grada Libije.

U nedjelju je u Tripoliju zavladao mir, dan nakon teških sukoba između snaga koje podržavaju premijera Abdula Hamida Dbeibeha i snaga lojalnih njegovom suparniku Fatiju Bašagiju (Fathi Bashaghi), kojeg je parlament sa sjedištem u Tobruku imenovao za premijera.

Najveći sukobi od 2020. godine

Nasilje, najgore od prekida vatre 2020. godine, uzrokovalo je veliku materijalnu štetu na privatnoj i javnoj imovini u glavnom gradu.

Do nasilja je za vrijeme vojnog grupisanja snaga povezanih s Dbeibehom i Bašagom, obzirom da i jedan i drugi tvrde da imaju vlast u glavnom gradu.

Nemiri u naftom bogatoj Libiji traju od 2011. godine kada je svrgnut Muamer Gadafi (Muammar Gaddafi) nakon četiri decenije na vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.