NASLJEDNIK DŽONSONA

Liz Trus otkrila šta će prvo da uradi ako sutra postane premijerka

Trus je rekla da razumije koliko poteškoća izazivaju cijene troškova života za Britance

Liz Trus. AP

H. J. I.

4.9.2022

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Trus (Truss), za koju se očekuje da sutra bude imenovana za premijera, izjavila je da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rješavanja problema rasta cijena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.

Očekuje se da vladajuća Konzervativna partija sutra imenuje Trus za svog novog lidera i premijerku, u vrijeme kada se država suočava sa mogućom dugotrajnom recesijom, velikom inflacijom i nezadovoljstvom radnika.


"Odlučna akcija"

Trus je rekla da razumije koliko poteškoća izazivaju cijene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti "odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sljedeću zimu".

"Sunday Times" citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Inače, Trus je ranije ovog mjeseca odbila da govori o detaljima planova, uz obrazloženje da nije primjereno da se ulazi u njenu strategiju prije nego što preuzme funkciju predsjednika vlade.


Dvostruki pristup

Međutim, kasnije je za jedan britanski list navela da će njen pristup biti dvostruk: pokrenuće hitnu akciju za rješavanje krize oko troškova života, kao i plan za postizanje ekonomskog rasta.

Također, plan joj je da formira Vijeće ekonomskih savjetnika, kako bi dobila najbolje ideje za privredu.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.