PORTPAROL KREMLJA

Peskov: Borelj se potpuno poništio kao diplomata

Nijedna njegova izjava o Rusiji ili odnosima s Rusijom od sada neće biti relevantna, rekao je Peskov

Dmitrij Peskov. Agencije

H. J. I.

5.9.2022

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josepp Borell) potpuno poništio kao diplomat nazivajući Rusiju "fašističkim režimom" i njegove izjave o Rusiji ili odnosima s Rusijom više neće biti relevantne za Moskvu.

- Takvim izjavama Borelj potpuno obezvrijeđuje sebe kao diplomata. Naravno, nijedna njegova izjava o Rusiji ili odnosima s Rusijom od sada neće biti relevantna - rekao je Peskov.

Govoreći na međuparlamentarnoj konferenciji Evropskog parlamenta u Pragu ranije danas, Borelj je odgovarao na pitanja zastupnika koji su tražili "konkretne akcije protiv Rusije". Borelj je prešao na materinji španski i, prema službenom prijevodu, rekao da nema konkretnog plana za poraz "ruskog fašističkog režima".


- Ali moj zadatak je skromniji i sastoji se u tome da pomognem Ukrajini na jedinstven zajednički način i da nastavim razgovore s međunarodnim akterima o primjeni usvojenih sankcija - dodao je on.

Kasnije je Boreljov glasnogovornik Peter Stano rekao da se Borelj samo osvrnuo na raniju izjavu evropskog zastupnika te da on sam nije tako nazvao Rusiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.